Общо показвания

събота, 10 септември 2016 г.

Дженифър Донъли-"Тези плитки гробове" / Jennifer Donnelly-"These Shallow Graves"


Издателство-Егмонт
Страници-520
Джоузефин Монтфорт е красива и богата, а скоро – също като всички останали момичета в класа си – ще завърши училище и ще бъде омъжена за заможен кандидат. И това е точно нещото, което тя не желае. Джо тайно мечтае да стане разследващ журналист като небезизвестната Нели Блай.
Животът на Джо изглежда идеален, докато не я спохожда трагедия – баща й е открит мъртъв след мистериозен инцидент. Но колкото повече тайни се разкриват покрай нелепата му смърт, толкова повече подозрения се надигат в Джо.
Погребаните тайни все някога изплуват на повърхността. Животът е много по-мръсен, отколкото Джо Монфорт някога си е представяла, а най-мръсната част от всичко е истината.
Ключова дума "свобода"
"-Мила моя Джо,няма по-нещастен човек от нас с теб-каза тя.-Нито ти,нито аз сме сгодени.Ние сме стари моми.Жалки и незначителни.Не можем да ходим никъде сами.Не бива да проявяваме каквато и да е смелост в езика,облеклото или емоциите си,за да не отблъснем някоя подходяща партия за женитба.Не ни е разрешено да имаме собствени пари и най-вече...-тя стисна ръката на Джо,за да подчертае важността на думите си-не ни е разрешено да имаме собствено мнение."

Така казани нещата започвам да си мисля,че мъжете от едно време са били изключително скучни особи!Само снобите и пълните дръвници биха желали подобна жена за
съпруга.Добре,че е имало такива девойки с гореща кръв и склонност към приключения като главната героиня от последният роман който прочетох от Дженифър Донъли.Истинска фурия от чувства и емоции,толкова далеч от тази рамка,в която се опитва да я напъха обществото.Тя следва своите собствени желания и пориви,а те са много далеч от скромна домакиня.
Въпреки,че животът й изглежда уреден по тогавашните стандарти (а и не само)-пари,бъдещ добре пресметнат брак и спокойно живуркане,тя не се чувства удобно в тази кожа,която трябва да сложи.
Наивно или не,тя желае да бъде репортер.Иска да е в центъра на събитията,да отразява важни и вълнуващи неща,а не да шие гоблени пред камината с пет деца хванати за полата й.Скандал за онова време!
Да не говорим,че неин идол е супер скандалната жена репортерка Нели Блай,осъждана жестоко от обществото.
И сякаш предизвиквайки нещата живота и тръгва в заплетена мрежа от неприятности,които я сполитат едно след друго.
Тази книга е право в десетката,карайки ме да я харесам страшно много.Увлекателна и интересна,първо ме очарова с красива корица.Как да не го загложди човек любопитството,когато види тази зловеща лопата и тези нощни пеперуди около нея.Да не говорим за липсата на лице!Кой ли стои на нея?В сравнение с оригинала,нашата корица е много по-добра.

Големият въпрос,който тревожи Джо е защо мъжете могат да правят всичко,което поискат,а жените трябва само да гледат отстрани?В доста голяма част е засегната темата за отношението към жените през този период.И докато се запознаваме с хилядите неща,които те не трябва  да правят,изкача Джо,която нарушава всички правила до едно!
Хареса ми Ню Йорк през 1890 година описан от Дженифър Донъли.Имаше доста любопитни факти,които ми се видяха много интересни.Дамите през онова време наистина са били много строго критикувани и следени под лупа.Не мисля,че някой може изобщо да се впише в подобни изисквания,които нямат край.
"Не си пълни чинията,това показва алчност.Не носи ярки цветове,ще изглеждаш като лека жена.Не задавай толкова въпроси,хората ще си кажат,че си твърде смела."
 Въпреки,че може да разруши репутацията си,което е равно на живота й по онова време,Джо се впуска в шеметно преследване на убиеца на баща си,намирайки съмишленик и партньор в очите на Еди.Той е изгряващ журналист ,готов на всичко да изплува от никому интересните статийки и да блесне с шокираща новина,която да го изтласка към върха.
"Тези плитки гробове"се чете бързо и лесно с увлекателния си стил.Наистина няма да усетите кога сте я завършили.Определено препоръчвам.Толкова много ми напомни на времето,когато бях малка и се сгушвах зимата на любимия ми фотьойл с детективските книги на баща ми,които признавам,дори не бяха особено за моята възраст.Сега си мисля,че ако имаше повече подобни янг адълт мистериозни приключенско детективски книги,щеше да бъде много готино.Но сега наваксвам.В такива моменти наистина се чудя на хората,които не четат.Колко само изпускат...Няма коментари :

Публикуване на коментар