Total Pageviews

Сара Дж.Маас-"Огнената наследница"(Книга 3 от поредицата "Стъкленият трон"/ Sarah J. Maas -"Heir of Fire" (Book 3 Throne of Glass)

Една от най-добрите поредици,които някога съм чела!Казвам го с ръка на сърцето!
I’m so obsessed with this book!

Една изгубена принцеса войн,опитваща се да открие пътя към своето минало,за да съгради бъдеще,в което да се възкачи на престола като кралица.

"Те изгориха Еленорогия трон,Едион.Той вече не съществува.

-Тогава ще съградя нов от костите на враговете ни!"
Издателство Егмонт
Страници :560Въпреки,че тази трета част от поредицата за принцесата асасин отново се завърта около търсенето на ключовете на Уирда,действието ги поставя в основата,но някак в периферията на историята.

Надхитрена от Каол с цел да я предпази,който както винаги би преобърнал света си и жертвал всичко за нея,тя е изпратена по негова вина от краля в друга страна за да погуби тамошните владетели.Действието вече отчасти се пренася във Вендлин."Земя на митове и чудовища,на легенди и кошмари,придобили плът и кръв."
Но друга е целта на Селена.В стремежа си да открие повече за тайните ключове и да освободи Елве,позовавайки се на кръвната клетва,дадена на гроба на мъртвата й приятелка Нехемия,асасина се озовава впримчена в мрежите на леля си.Ако си мислите,че роднинската връзка между тях е в плюс за Селена,дълбоко грешите.Старата лошотия Майев,третата от сестрите Мора и Маб,от години точи нокти да улови момичето в своите нокти и планове и нищо хубаво не очаква Сардотиен от съюза,който се налага да сключи с нея в името на осъществяването на плановете си.По нейна воля момичето трябва да овладее магията в себе си,която тук вече не е заключена,а свободна да се излее на вън.
Обучение и още обучение очакват асасина.В началото ми стана малко досадно от идеята,че отново силен,храбър и несломим принц ще я обучава и тя в началото няма да се справя,но в един момент ще стане толкова добра,че ще стопи стената,която ги разделя и от двама студени непознати този съюз ще прерасне в нещо много повече...и бла бла бла.Още един Каол.Нямаше ли какво по оригинално да измисли Сара Дж.Маас?!?Защо й трябваше да повтаря историята от първата част?
Ноооо -да,има едно голямо НО,нещата се развиха иначе и аз бях леко казано доволна от развоя на нещата.Отново нищо от това,което си мислех не се случи!YEEES!
Отношенията й с Роуан надхвърлиха всичко,което бих могла да предположа.


"Огънят й дразнеше леда му,вятърът му танцуваше около жаравата й."

Да,наистина авторката е писала десет години историята на Селена и по мое мнение се е справила дяволски добре.Имам огромна слабост към подобен тип героини и това си е!Жалкото е,че рядко се откриват.Бих сравнила Селена само с Кару или Синдер.

Тъкмо си казвам,че вече познавам всички страни и маски,които асасина крие в себе си и показва в дадени ситуации и баааам виждам една нова и различна Селена-по-слаба,по-силна,по-ранима,по-съкрушена,по-непобедима,по-оцеляваща,по-борбена от когато и да било.Уж,пречупена,но не.
"Бе готова да го признае,но вече не знаеше коя,по дяволите,е.Знаеше само,че всеки,излязъл от бездната на отчаянието и скръбта,не е същият човек,паднал вътре.Това може би не бе лошо."

Вината и любовта,страхът и силата,магията и стремежа да я подтиска се блъскат и бушуват в нея с такава ярост,че заплашват да я унищожат.На края на деня,сама със себе си тя се превръща в едно деветнадесет годишно момиче,загубило своя дом и път.Heartbreaking!

И ако в предните книги съдбите на Дориан,Каол и Селена бяха преплетени в една нишка на разказа,то тук вече са напълно разделени и всеки един от тях се бори със собствените си демони.В живота и на тримата навлизат нови хора,които ще повлияят на бъдещето на историята.
Дориан среща лечителката Сорша с минало,забулено в тъга и тайни.Нова любов или съюзник ще види той в нейно лице?И докато магията струи от него и заплашва да го погълне,той трябва да направи своя избор.Верен ли ще остане на баща си и короната или...?
Каол пък се сблъсква с бунтовническото движение и братовчеда на Селена-Едион.Властен и зъл предател ли е той или съюзник срещу злото?
Обръща се и огромно внимание на споменатите в предната част вещици.Запознаваме се с тяхната йерархия,кланове и цели.Историята е съсредоточена върху Манон и нейният път към върха.Предводителка на тринадесетте,тя е силно вплетена в плановете на краля да пороби света.Постоянно се двоумях дали я харесвам или ненавиждам,но накрая тя наистина успя да спечели симпатиите ми.Тя и нейният уивърн (създание,което си представям доста близо до дракон) Абраксос направиха историята още по-вълнуваща и интересна.
И ако в началото на първата част бях объркана от сложните взаимоотношения на Селена с мъжете,то в края на третата продължавам да се чувствам по същия начин и да си нямам и на идея как ще се развият нещата за личния й живот (който хич не върви...да не кажа,че го няма никакъв).
Най-любимият ми нов персонаж в книгата беше Емрис.Той е възрастен полу-елф,работещ в кухнята,наричаш себе си пазител на приказките.Всяка вечер,когато вън вали (а и не само) той събира всички искащи да чуят историите му покрай горящата камина и дървената маса и разказва ли разказва стари забравени легенди за принцове.Толкова уютно!
-"Преди много години-започна Емрис,а гласът му заглуши барабанящия дъжд,гръмотевиците и припукващия огън,-когато на трона на Вендлин не е имало смъртни крале,феите все още ходели между нас.Някои били добри и справедливи,други-склонни да пакостят,а трети били по-черни и от най-тъмната нощ.
-Селена преглътна.Това бяха думи,изричани пред огнищата вече хилядолетия наред.В кухни като тази.Традиция."
И макар и уязвима,успяваме да видим Селена Сардотиен не веднъж в пълния й боен блясък.Страшно много се пристрастих към тази поредица и вече съм на последната излязла до тук книга на български-четвъртата част "Кралица на сенките",а петата на английски е вече факт-"Empire of storms".

В това ревю Сара Дж.Маас говори за последната изязла част от поредицата.Ahhhh супер забавна и готина!Доста се забавлявах и смях :) Wow she's amazing!А от там не можах да спра ...Ако героите на Сара слушаха музика,Селена би харесвала Бритни Спиърс хахах не могаа !!! :) :) 
OMG щях да си изплюя кафето!!! Просто не мога да спра да се смея !I love her laugh!


Написва "Двор от рози и бодли" за 5 седмици,а от 16 годишна работи върху "Стъкленият трон".Идеята за героинята Селена идва от оригиналната приказка за Пепеляшка и момента,в който тя си тръгва от бала.Музиката,която озвучава този момент и реакцията на стражите и принца отприщват въображението на авторката и тя започва да гради предположения,които в последствие ще бъдат основа за първата книга,написана от нея.Защо реакцията на всички при напускането на Пепеляшка е толкова бурна.Ами ако тя е откраднала нещо и затова охраната реагира така?Ами ако иска да убие принца?Ами ако е асасин?И така след тези въпроси Селена се промъква в съзнанието на Сара и света на асасина избухва в главата й,карайки я да иска да опознае този нов герой и да разбере повече за нея.Да развие целият й потенциал.

Една от тайните на Сара е огледалото,което стои пред бюрото й вместо прозорец,който й действа разсейващо.Така слушайки класическа музика и представяйки си определена сцена,тя вижда  изражението на лицето и езика на тялото си.Това й помага да вникне по добре в героите,,които създава.

Като един 100% представител на зодия везни на ден поне по 2-3 пъти се изкушавам да похапна нещо сладичко и този път удоволствието от четенето 📖 е пълно с домашно направена панакота от любимия мъж!❤️
No comments