Общо показвания

понеделник, 16 май 2016 г.

Пачуърк от щастие ❤

Здравейте,booklovers!
Link
Понеже отдавна не съм писала имам толкова подточки в главата си,че този пост отдавна е добил вид на един безкраен списък от неща,които искам да изредя и по-малко на информация под формата на интересен текст за вас,за което съжалявам.Книги,филми,места и планове се гонят из главата ми и е същински хаос,но знам,че веднъж излея ли ги тук,всичко ще добие по-подредена форма.
Преди да се спра на така любимите ми книги и филми,искам да споделя с вас няколко невероятни снимки,които отнеха дъха ми.
Всяка държава има своите прелестни кътчета,уникални места и пълнещи очите гледки и ето някои във Великобритания.Може за много хора това да са туристическите забележителности,но аз винаги съм предпочитала природата и не дотам известните малки селца,пъбове и скътани улички,далеч от шума и забързаната лудница.Магия,нали ❤
Такааа,след като пообиколих в мечтите си дивите поля на UK и изпълнените с легенди и митове кътчета,сега е време вече да ви кажа какво четох последните седмици.
Или по скоро кое успя да задържи вниманието ми и да ме накара да стигна до последната страница.Доста заглавия минаха пред ръцете ми,но почти до едно бяха отхвърлени.
По какво съдя,питате?Елементарно.Заспя ли 3-4 пъти на книга,без да успея да усетя онази тръпка под лъжичката,заминава в графа за по-късно,което при мен почти винаги означава никога.
Няма да споменавам тези заглавия,защото някои от тях съм убедена,че бяха дори и добри,но просто не бяха моето нещо или не бях в настроение да обитавам точно този свят в момента.Да споделям лош опит с книгите не ми е любимо,затова нека го пропусна.
Та едва три заглавия успяха да ме заинтригуват достатъчно,като изключим книгата,която чета в момента ("В служба на злото" от Робърт Галбрейт или казано по-друг начин третата книга за Корморан Страйк.У-ни-ка-лна!Но за нея ще си говорим в друг пост след завършването й).
Нека първо се спра на "Момичето от влака".Мисля,че това е книгата,която виждах най-много през
лято 2015.Буквално.Във влака,автобуса или метрото,на басейна,по заведенията,книжарниците,будките,в ръцете на хората и по постерите на улицата.Така и не остана време за нея тогава...за жалост.Сега се радвам,че поправих този пропуск.Оказа се мрачен и интригуващ трилър,който ме държа до край в напрежение.Нямам опит с този тип книги и точно това беше в мой голям плюс.Дори и историята да прилича на някоя друга,аз няма как да знам и благодарение на това до последно бях в неведение кой е този убиец и какъв му е проблемът?!?Рядко хващам подобен тип четива,понеже ми играят по нервите и успяват да ме вкарат в едно такова сиво настроение,в което мога само да се филмирам,в случая от непознатите във влака,но тази история си заслужаваше.И въпреки,че изобщо не харесах героите,ама наистина нито един от тях,това не ми попречи да се насладя на добре завързаната загадка и да завърша книгата за отрицателно време.Историята си я биваше.Само дето скоро няма да си причиня отново толкова мрачно преживяване...нали?


Всеки ден прилича на предишния...
Всяка сутрин Рейчъл хваща един и същ влак. Той се движи оглушително по релсите, преминава покрай уютните провинциални домове и спира на червения сигнал на семафора. През това време Рейчъл наблюдава двойка, която закусва на своята тераса. И сякаш вече ги познава. Нарича ги Джес и Джейсън. В нейните очи те имат перфектен живот. Като този, който тя наскоро е загубила.
Но един ден всичко се променя...
Влакът спира на семафора за по-малко от минута, но тя е достатъчна – Рейчъл вижда нещо шокиращо. И всичко вече е различно. Сега тя получава шанс да стане част от живота на хората, които до момента е наблюдавала отстрани. И да докаже, че е много повече от едно нещастно момиче във влака...
Goodreads.com
Следващата нетипична и леко различна по тематика книга,която започнах и много ми хареса е " Играч първи, приготви се" от Ърнест Клайн  .Книга за геймъри,компютърни маниаци и за хората,предвещаващи поколението на всичката технология,заляла пазара.
Тогава,когато да имаш компютър,заемащ място колкото табуретка,си беше лукс.Когато аркадните игри бяха в своя бум.Когато идеята за виртуалният свят беше току що покълваща идея.Или 80-те и 90-те години на миналия век.
Носталгия.
Но като оставим на една страна брилянтното майсторство на автора да омагьосва читателя с прецизност и дълбоки познания,без това да е скучно или отегчаващо,а напротив,остава бързо развиващата се сюжетна линия,която не ме остави на мира до края.
Героите бяха толкова пълнокръвни и истински,въпреки идеята за виртуалният им начин на живот.
Всички до един бяха интересни,грабващи вниманието и подтикващи те да искаш да ги опознаеш.
Мислех,че това ще се окаже една много момчешка книга,но юпиии била съм дълбоко заблудена.Мисля,че е идеална и за двата пола и за всяка възрастова аудитория.


Гoдинaтa e 2044, a peaлният cвят e нeпpивeтливo мяcтo. Πoдoбнo нa пoвeчeтo пpeдcтaвитeли нa чoвeчecтвoтo, Уeйд Уoтc тъpcи бягcтвo oт тягocтнoтo eжeднeвиe, ĸaтo пpeĸapвa вpeмeтo cи в OAЗИC – вeздecъщa виpтyaлнa yтoпия, ĸъдeтo мoжeш дa cи вcичĸo и вceĸи, мяcтo, в ĸoeтo дa живeeш, дa игpaeш, дa ce влюбвaш – и тoвa нa вcяĸa eднa oт дeceт xиляди плaнeти.
И ĸaĸтo пoвeчeтo пpeдcтaвитeли нa чoвeчecтвoтo, Уeйд мeчтae дa e oнзи, ĸoйтo щe oтĸpиe нaй-гoлeмия лoтapиeн билeт, cĸpит във виpтyaлния cвят. Зaщoтo няĸъдe в тoвa гигaнтcĸo виpтyaлнo игpищe cъздaтeлят нa OAЗИC Джeймc Xoлидeй e зaлoжил няĸoлĸo мaниaĸaлнo зaмиcлeни пъзeлa, чиeтo paзгaдaвaнe ocигypявa гигaнтcĸo бoгaтcтвo – и нeвъoбpaзимa мoщ – нa oнзи, ĸoйтo ги paзгaдae.
Beчe гoдини нapeд милиoни xopa ce бopят бeзpeзyлтaтнo дa ce cдoбият c нaгpaдaтa, ĸaтo paзчитaт нa eдин-eдинcтвeн жoĸep – в ocнoвaтa нa зaгaдĸитe нa Xoлидeй e нeгoвa cтpacт, пoпĸyлтypaтa oт ĸpaя нa ХХ вeĸ. И вeчe гoдини нapeд зa милиoни житeли тoвa тъpceнe e cpeдcтвo дa избягaт oт дeйcтвитeлнocттa, пoтaпяйĸи ce в щacтливo и зaвлaдявaщo изyчaвaнe нa cтpacттa нa Xoлидeй.
И тoгaвa нacтъпвa мoмeнтът, ĸoгaтo Уeйд ce нaтъĸвa нa пъpвaтa зaгaдĸa... Извeднъж цeлият cвят ce мoбилизиpa и xиляди ĸoнĸypeнти ce вĸлючвaт в Лoвa – cpeд тяx и изĸлючитeлнo cилни игpaчи, гoтoви дa извъpшaт дeйcтвитeлнo yбийcтвo, зa дa пoбeдят. Eдинcтвeният нaчин Уeйд дa oцeлee и дa зaпaзи вcичĸo, ĸoeтo пoзнaвa, e дa cпeчeли. Зa тaзи цeл тoй тpябвa дa нaпycнe бeзмeтeжнoтo cи виpтyaлнo cъщecтвyвaнe и дa ce впycнe в peaлния живoт – и любoв, – ĸoитo винaги ca гo yжacявaли.
Goodreads.com
Награди :


 • Prometheus Award for Best Novel (2012)
 • ALA Alex Award (2012)
 • Abraham Lincoln Award Nominee (2014)
 • Tähtivaeltaja Award Nominee (2013)
 •  Green Mountain Book Award Nominee (2015)

 Може да хвърлите и по един поглед в Knigolandia и The dark corner


Третата красотичка е "Пощенската картичка" от Лия Флеминг.Издателство „Софтпрес“и този път са свършили чудесна работа,предоставяйки достъп на българските читатели до тази книга.Забелязала съм,че имат слабост към семейни заплетени драми.Мен лично ме изкушиха думите от рекламата,които гръмко съобщаваха,че това е роман на величината на "Птиците умират сами".Една от най-силните,прочувствени и специални книги,до които съм имала честа да се докосна и затова без да му мисля,реших да си подаря удоволствието за нещо подобно.Бях далеч от мисълта,че ще е толкова добра,но дори вероятността да е поне наполовина,пак беше изкушаваща.Хубава книга.И въпреки,че в процеса на четене не сравних двете заглавия,истински се насладих на добре написаната история,съчетана с прекрасна корица.Хареса ми!

„Впечатляващ исторически роман, който остава в мислите дълго след отгръщането на последната страница… „Пощенската картичка” е истинско съкровище! Лия Флеминг е роден разказвач!”
Кейт Аткинсън
Австралия, 2002 година. Талантливата оперна певица Мелиса наскоро е спечелила престижна стипендия, за да продължи образованието си в Лондон. Но преди заминаването си трябва да се сбогува с тежко болния си баща. На смъртния си одър той й разкрива, че не познава своя произход, и я моли да научи повече за живота му в Европа като дете. Въоръжена с кутия, пълна със семейни реликви, младата жена поема на дълго, изпълнено с препятствия пътешествие в търсене на корените си.
Великобритания, 1923. Седемгодишната Каролайн расте на воля в красиво старинно имение в шотландската провинция. Своенравното момиченце обожава белгийската си бавачка и с нетърпение очаква посещенията на леля си Фийби – единствената й жива роднина, от Лондон. Красивата леля е актриса и я глези като никой друг. Но тайната, която пази, ще преобърне живота на Каролайн завинаги.
От мъгливата Шотландия до екзотичен Египет, от военен Лондон до дивата австралийска пустош, британската писателка Лия Флеминг отвежда героите си на емоционално пътешествие през най-бурните десетилетия на двайсети век с една история за любовта, загубата и стойността на семейството.
Goodreads.com

9 коментара :

 1. Бебенце??? Честито! Следя те отдавна и много се изненадах :) Аз самата съм бременна в 6-тия месец и от самото начало, почти през ден разбирам за блогърки, които следя, че и те очакват това невероятно събитие :)

  ОтговорИзтриване
 2. Прекрасна новина!Честито и на теб ❤ Аз съм вече в девети месец и броя дните :) Забелязах,че от няколко месеца съм изключително разсеяна и това е причината да не пиша толкова редовно тук,на моето местенце.Но това е временна фаза.Веднъж малкото човече да дойде на бял свят ще има ревюта и на детски книжки :D Успех с твоята бременност и ще чакам да споделиш хубавата новина,когато е вече факт :-*

  ОтговорИзтриване
 3. И аз ти пожелавам успех и на финала едно здраво бебче! Ще се радвам и на детските ревюта. Това ме подсеща, че трябва да започна да се запасявам и с детски книжки... :)

  ОтговорИзтриване
 4. By the way...и аз четох предния месец "Момичето от влака" и ми хареса доста, а в момента чета "В служба на злото". Все още съм в началото, но съм сигурна, че ще ми хареса, както предните 2 книги от поредицата :)

  ОтговорИзтриване
 5. Страхотно !Значи имаме общ вкус за книги.Страшно много ми харесва поредицата за Корморан Страйк и третата част не прави изключение.След това мисля да дам шанс на така обсъжданата "Самодива" от Краси Зуркова,пък да видим.Ако имаш предложениe за готин трилър в стил "Момичето от влака",пиши.Ще се радвам на препоръки xxx

  ОтговорИзтриване
 6. За съжаление не ми е попаднало нищо подобно все още. Тя е в стил "Gone girl", но знам, че си я чела, защото аз ти я пратих по имайл още миналата година :) Не съм се интересувала от "Самодива" все още, но виждам, че доста се говори за нея. Имам доста дълъг списък за четене, който ме чака. А с топлото време ми се четат романчета май :) Мисля да дам шанс на Сюзън Елизабет Филипс и нейните пленителни корици. Жалко само, че трябва да ги чета на е-бук, защото доставката до Германия ми идва малко множко...

  ОтговорИзтриване
 7. Сюзън Елизабет Филипс ми е любимка !Благородно завиждам,че не си я чела и тепърва ще се запознаваш с романите й.Така е,доставката до чужбина е доста скъпа,но в такива моменти моят Киндъл е моето спасение.Приятно четене :) :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей отново :) Можеш ли да ми препоръчаш с коя книга на Филипс да започна. Немога да реша...
   А да не би вече и малкото човече да се е появило? ;)

   Изтриване
 8. Здравей :) Извинявам се за доста късния отговор,но да,вече си имам едно щастие в къщи и за сега блога е малко на заден план :)
  Относно книгите на С.Е.Филипс,най добре започни серията Чикаго Старс подред.Първата книга е "Избрах теб"(на този линк можеш да видиш как вървят подред:https://www.goodreads.com/series/40360-chicago-stars).Всички са ми любими.
  Пиши ми после да кажеш впечатления и да не забравиш да се похвалиш когато и ти станеш мама :) Успех!

  ОтговорИзтриване