Общо показвания

събота, 28 май 2016 г.

Робърт Галбрейт-"В служба на злото" (Книга 3) / Robert Galbraith-"Career of Evil" (Book 3)

Когато Робин Елакот получава загадъчна пратка, с ужас открива, че тя съдържа… отрязан женски крак. Шефът й, частният детектив Корморан Страйк, макар и по-малко шокиран, е също толкова разтревожен.

Четирима души от миналото му може да стоят зад това. Страйк знае, че всеки от тях е способен на доживотна злопаметност и небивала жестокост.
Двамата с Робин вземат нещата в свои ръце и се потапят в мрачния и извратен свят на заподозрените. Докато се надпреварват с коварния план на убиеца – един съвременен Джак Изкормвача – Страйк и Робин се сблъскват с нови ужасяващи разкрития. 
„В служба на злото“ е третият роман от възторжено посрещнатата поредица за частния детектив и неговата сътрудничка. Това е страховита и сложно замислена мистерия с изненадващи обрати на всяка крачка, но и завладяващ разказ за мъж и жена, озовали се на кръстопът в личния и професионалния си живот.


Вече надали има читател,за когото да е тайна кой стои зад псевдонима Робърт Галбрейт.Още от първите си стъпки в писането на криминални романи информацията изтече и дали умишлено или не,световно известната с книгите за момчето магьосник Дж.К.Роулинг не успя да остане инкогнито.
И въпреки,че името й е гаранция за успех,все още не мога да определя дали това даде такъв силен тласък на новата й поредица за детектива Корморан Страйк или нейният неповторим талант да изгражда светове и герои както никой друг.Тя е доказан сладкодумен разказвач.
За себе си мога със сигурност да кажа,че не човекът който стои зад написването на вече трета книга от поредицата,а самата история ми хареса и ме накара отново да се завърна към Лондон през погледа на Роулинг.
Нека ви припомня двете действащи главни лица.
Той е огромен,космат,затворен,мнителен,не допускащ нови хора в живота си,добродушен,активен пушач,обичащ хапването и спокойствието си безпаричен частен детектив,който живее в стая над агенцията си.Съвременен Хагрид в живота на мъгълите.Джентълмен под прикритие.Бивш ветеран от войната,отнела му единият крак,оставяйки го инвалид за цял живот.Странник.От далеч ще го познаете по нестандартният ръст и лекото накуцване заради протезата.
Тя е пълна негова противоположност.Огън от червени къдрици,любезна,позитивна,усмихната,винаги готова да помогне,та било то дори и с направата на чаша чай.Тя е детектив по мечта,призвание и душа.Тя е слънцето,което озарява иначе така скучният и мрачен офис.И въпреки всички разумни доводи за това колко различни са те,Робин и Корморан успяват в предните две книги да вдигнат агенцията на крака,да я направят една от най-известните в момента и да изградят свой собствен стил и начин на работа.Без лични отношения,без излишни емоции и с професионализъм.Неговото минало,сегашно или бъдеще остава забулено в недомлъвки,а нейният годеж и бързо настъпваща сватба изолирана извън стените на агенцията.
Когато са на работа и двамата са пълни професионалисти.
Но тихото им и спокойно ежедневие ще бъде брутално разрушено от някой,който мрази в душата си частния детектив и който безпогрешно е надушил кое ще бъде най болезненото му място да удари.В служба на тъмнината и злото,този някой,скрит в сенките ще започне да разчленява безцелно лондончанки,осакатявайки ги,взимайки трофеи за спомен.
Ето как една сутрин вместо доставка за сватбата,в пакета доставен до Робин на работа се оказва не какво да е,а женски крак,много наподобяващ липсващия на Корморан.
В града има нов сериен убиец,съвременен Джак Изкормвача и полицията е неспособна да се справи с него.
А самият Страйк е сигурен,че това е късно застигнало го ехо от миналото му.Цели четирима човека от него искат злото на детектива и няма да се спрат пред нищо.
Примката се затяга с всяка следваща страница,успявайки да оплете в едно издирването на бруталния убиец,чувствата и личните емоции,които изведнъж започват да се промъкват измежду пропуканата стена,разделяла досега Корморан и Робин и сватбата,която въпреки всичко стои на дневен план.А мерника,който застрашително се е спрял на Робин,намеквайки,че тя е следващата жертва прави сюжета още по напрегнат.
Много добра работа Робърт Галбрейт!Отново!(Докато чета,все си мисля че автора не кой да е,а мъж на име Робърт и толкова.Знам,объркващо е.)
Наслаждавах се много на отношенията на двамата детективи.Краят успя да ме мотивира да чакам с нетърпение следващата част,защото беше доста неочакван.Но автора доста добре се е постарал с този похват да задържи вниманието на читателя към очакване на продължение.
И хем случаите са си отделни и ако решите,може да четете нигите самостоятелно,хем ако го направите,ще пропуснете изграждането на отношенията между двамата главни герои.Затова препоръчвам поредицата да се чете от първата книга,без прескачане.
И тази част си има своите отличителни странности,като например абсолютната обсебеност от групата Blue Oyster Cult.Тясно свързани с убийството заради своя песен,всяка глава започва с част от текст на определено парче.
Хареса ми пълната осведоменост къде точно се намират героите в момента,коя линия на метрото използват,в кой квартал се подвизават и кои пъбове посещават.Така ако някога се окажа в някое заведения,мога да си кажа "Корморан вечеря тук" преди две книги :)
Заедно със сватбата на Робин беше засегната и темата за кралската сватба,което още веднъж ме върна в спомените ми колко красива и нежна беше Кейт в своя най-важен ден.
Напрегнатите моменти бяха не един,неочакваните също.
По мое мнение грабвайте книгата и не се колебайте.Въпреки тежката тематика,романът ме разтовари и ми дойде като леко четиво.Може би отново за това е отговорен стила на писане на Галбрейт.
Има нещо познато и приятно да се завърнеш към книга на Дж.К.Роулинг.Винаги те обгръщат и все едно шептят "Добре дошъл отново" и ти се чувстваш добре.
Издателство "Колибри" отново са направили страхотен избор със запазването на оригиналната корица.Well done !
Според Goodreads авторката в момента работи върху четвъртият роман от поредицата,който още дори няма заглавие.Романът е пореден триумф. Мрачен, но с блестящи герои.“
Пийпъл 

„Свежа промяна в жанра. Също толкова впечатляващ, колкото и „Зовът на кукувицата“. Да се надяваме, че сардоничният Корморан Страйк ще продължи да съществува.“
Индипендънт

"Истинско удоволствие. Трите романа са толкова добри, защото имат хитроумен сюжет с поразителни емоционални и морални нюанси."
Ен Пи Ар


Награди:
Audie Award for Mystery (2016)
Goodreads Choice Award Nominee for Mystery & Thriller (2015)

Няма коментари :

Публикуване на коментар