Общо показвания

четвъртък, 3 декември 2015 г.

Рик Риърдън-"Магнус Чейс и боговете на Асгард: Мечът на лятото Книга 1" / Rick Riordan -"The Sword of Summer" (Book 1)

Погрешка убит,погрешка избран,герой,
който не може да бъде удържан.Затуй 
подир девет дни слънцето трябва 
на изток да тръгне,преди Мечът на 
лятото звярът 
от плен да изтръгне."

Здравейте,booklovers!
Днес ще си говорим за част първа "Мечът на лятото-Магнус Чейс и боговете на Асгард" от Рик Риърдън (Издателство Егмонт България,Страници:536).И да,наистина е победител в категория BEST MIDDLE GRADE & CHILDREN'S на Goodreads Choice Award 2015,за което много се радвам,понеже гласувах за нея!
Това е първата книга,която чета от този автор,макар той да има цял куп издадени и преведени на български.Струваха ми се детски и не мислех,че ще успеят с нещо да ангажират вниманието ми.Но книжното ревю на Writing is fun събуди любопитството ми.И понеже с Теми,админката на блога,имаме много близък вкус за книги,реших да се доверя и не сбърках.Истинско топ попадение.Много хумор,както аз обичам,легенди от скандинавската митология и цял куп чаровни герои.Обема на историята хич не е малък,но не се усеща,защото е много увлекателна и интересна.На места е истинско предизвикателство да останеш сериозен.Сега се чувствам супер ентусиазирана за следващите части!

"Наистина ми се щеше някой да ме е предупредил,че ще умирам.Като например:
-Да знаеш,че утре се гмуркаш от мост и ставаш на немъртъв викинг,затова прочети нещо за "Валхала"."

Магнус Чейс винаги е бил хлапе с проблеми. След загадъчната смърт на майка си той живее по улиците на Бостън, като оцелява единствено благодарение на острия си ум. Един ден обаче го намира негов чичо – човек, който никога не е срещал, а майка му е смятала за опасен. Този чичо му разказва невъзможни неща: че Магнус е син на северен бог, легендите на викингите са истина и боговете на Асгард се готвят за война. За да спре надвисналия Рагнарок, Магнус трябва да претърси Деветте свята за оръжие, което е било изгубено преди хиляди години. А когато атаката на огнените великани го принуждава да избира между собствената си сигурност и живота на хиляди, Магнус взима фаталното решение. Понякога единственият начин да започнеш нов живот е да умреш…

Тук може да прочетете началото на книгата и да прецените дали е за вас :

Идеята около случващото се е особено интересна; това, че главният герой първо трябваше да умре и след това да започне самото действие, е нещо различно и вълнуващо.
Всяка една глава бе наименувана по интересен и забавен начин.
С лековат за осмисляне начин, Риърдън предразполага читателя и го разсейва от собственият му свят с приключенията пред които главните герои трябва да се изправят. Не веднъж те трябваше да се крият и изпълняват различни цели преди да достигнат до крайната им такава.
Не бяха малко усложненията, които изскочиха на пътя им, но заедно те действаха като екип и успяваха да измъкнат другите от опасност, което за пореден път ги прави герои.
Всички те бяха изпълнени с надежда, подкрепяха се един друг и се отличаваха със своите характери за разлика от другите.
Something different

Не знам дали до сега съм споменавала,но в къщи сме доста запалени по цялата история с Марвелите.Общо взето всички спайдърменовци,батмановци,авенджъри и т.н. са изгледани и то по няколко пъти.Та не е изненада факта,че съм гледала първа и втора част на Тор.Ето един от всички трейлъри,където може да зърнем силният бог с чука,хитрият Логи и разбира се,самият Асгард!


"-Парадоксални съставки?
Блиц вдиигна края на въжето и подсвирна одобрително.
-Има предвид неща,които не би трябвало да съществуват.Трудно се работи с парадокслни съставки и е много опасно.В Глейпнир имаше шум от стъпките на котка,плюнката на птица,дъхът на риба и брадата на жена.
-Не знам дали последното е парадокс-казах,-на Евровизия имаше една изпълнителка...
-Въпросът е,че това въже е дори по-добро!-изсумтя Младшия.-Нарекох го Андскоти,Врага!Оплетено е от най-силните парадокси в Деветте свята!Бърз безжичен интернет,честността на политик,качествен ксерокс,здравословно пържено и интересна лекция по граматика!"
Не мога да не приключа днешният пост с две видеа,на които попаднах наскоро и които нямат нищо общо с книгата,но просто не можах да се сдържа.
Явно коледната треска ме тресе и няма да ме пусне докато не минат празниците.Първата реклама е немска и доста сърцераздирателна,ако обичате тъжните,поучителни истории с щастлив край.Сълзите в очите са гарантирани.

И за да ви компенсирам,ето нещо забавно.Триминутната реклама е заложила на един от най-любимите детски персонажи на Острова – котето Мог, което вечно се забърква в неприятности.
„Коледата е, за да се споделя“, е логото на рекламата, която показва, как, след като непослушното коте буквално съсипва къщата на семейството, в което живее, съседите се притичват на помощ и в крайна сметка коледният ден е спасен.

2 коментара :

  1. Толкова се радвам,че "Мечът на лятото" ти е харесала ;3 Лично аз обожавам книгата,защото всичко в нея е перфектно - от история до харизматичния Магнус(и Локи).Повечето(да не кажа всички) книги,които Рик Риърдън пише са подобни - интересни,приключенски и с много хумор.Препоръчвам ти "Пърси Джаксън",защото въпреки,че е предназначена за деца е разтоварваща(поне за мен).

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Elena T. за препоръката :) Ще се вслушам в нея.И аз много се вълнувам,когато открия автор,който да ми влезе под кожата и същевременно разбера,че има цял куп вече издадени книги.Нещо подобно ми се случи с Касандра Клеър.И на мен стила на Рик Риърдън ми подейства многооо разтоварващо.Но Магнус наиистина беше толкова чаровен,че просто нямаше как да не го харесам :)
    Благодаря още веднъж xxx

    ОтговорИзтриване