Общо показвания

неделя, 15 ноември 2015 г.

Jim Kay's illustration of "Harry Potter and the Philosopher's Stone"


Непредвидена и изненадваща покупка.Още стоя и я гледам и не мога да повярвам,че е моя Оправданието е,че когато искаш нещо много силно и го видиш на половин цена,просто няма как да устоиш !Вместо за 30 паунда,WH Smith изскочиха със страхотната оферта,предлагайки я за 15 паунда.Е,просто нямаше как да подмина това!Приятели,на живо е още по-прекрасна.За тези,които още не са чули голямата новина,започва ново преиздаване на книгите за Хари Потър,като всяка година ще излиза по една от поредицата.Специалното при тях са уникално красивите илюстрации на  Джим Кей.Корицата е дебела,книгата е масивна,хартията е луксозна,текста е разделен на две колонки,което я прави още по-нестандартна и интересна.Цялата идея е представена през погледа на Кей,като Хари,Рон,Хърмаяни и всички останали герои са изобразени по много готин начин.Още първата вечер,в която се сдобих с това издание я разгледах обстойно и разбира се започнах да я чета.Въпреки,че е за пореден път не,няма да ми омръзне.Мисълта ми е,че не успях да открия дори едно единствено нещо,което да не ми харесва.Тя просто е перфектна.Понякога излизат такива книги,които си заслужават на 100% удоволствието да ги имаш в личната си библиотека.Те радват окото и душата.

“Когато работиш по рисунките върху най-популярната детска книга на всички времена, неминуемо усещаш напрежението”, споделя Кей в интервю пред ВВС. “Хари бе категорично най-трудният герой от всички. За вдъхновение използвах малко момче, което видях случайно в лондонското метро. Приближих се до него и майка му и в прав текст й заявих, че синът й е идеален модел за проекта, върху който работя. Проблемът беше, че не можех да разклия какъв е самият той. За мое щастие, две седмици по-късно майката се обади и ми каза, че с удоволствие биха участвали.”

Може би малко от вас са обърнали внимание на факта,че Джим Кей е вече популярен в България благодарение на мрачните илюстрации,запълващи страниците на така любимата ми "Часът на чудовището" от Патрик Нес.Мнението ми за книгата може да видите ТУК.

ТУК може да се запознаете и със самият него,като разгледате официалната му страница.

Самият той казва,че всяка една илюстрация,направена в Хари Потър е прототип на нещо видяно някога,някъде от него.Всеки детайл,всяка подробност е събирана цял един живот.

Примерно ето  какво споделя той относно тази определена илюстрация с Хърмаяни.
Графитите са вдъхновени от Tower of London,където затворниците са били държани в малки,тесни и мизерни килии.Единственото нещо,което са имали в излишък е било време,през което те са издълбавали тези красиви рисунки по стените.
Самата врата е от очарователна стара църква,която той е посетил в Suffolk.Имайки навика по време на пътуванията си да си прави бележки на неща,които му правят впечатление,той е наясно,че може да минат 10 или 20 години,преди да влязат в употреба.Но ето,че и вратата и графитите са намерили своето време.
Дъмбълдор пък е базиран на негов приятел,който живее на другият край на света.Хърмаяни също е човек,който той вече познава.
Там е разбира се и напрежението,за което той самият признава.Все пак не би искал хората да го запомнят като човекът,провалил най-популярната книга за деца в света.
Но разбира се крайният резултат е смайващ а и няма как да не е .Все пак той е професионалист и е вложил сърце и душа в това колекционерско издание.
Няма да споделям повече снимки на илюстрации,за да не отнема от момента на изненадата и удоволствието.Няма коментари :

Публикуване на коментар