Общо показвания

неделя, 23 август 2015 г.

Дъждовна неделя


Здравейте,booklovers!
При мен неделята е дъждовна,което е още едно оправдание да я прекарам в леглото с книга :)
Затова докато ми почиват очите малко от "Грегор и тайните знаци",реших да ви препоръчам три хубави заглавия,които прочетох наскоро.
Нека започна с книгата от Георги Томов и Дейна Бренчес,защото рядко ми се случва нещо наше да ме впечатли толкова силно както "Войната на буквите" от Людмила Филипова.Сходното между двете е,че са почти еднакво оплювани в Интернет пространството...интересен извод до който достигнах.Човек ще рече,че като е българско (не,че хората ще го харесват повече-разбира се,че трябва да сме реалисти),но поне ще бъдат малко по-склони към компромис,не дотам крайни и малко по-горди,но...Хубавото е,че поне в Goodreads читателите са оценили качественото.

"Докато дишам" (ЦЪК)  е такова произведение,което те повлича от първата страница,боде те с остротата си и те завърта във водовъртеж от емоции.Много ме впечатли и привлече вниманието ми към този автор.Творбата е сред 10-те финалисти в конкурса „Нов български роман“ на издателство „Ciela“ по предложение на Ваня Щерева.

Историята ни отвежда в сакралните дни преди и след една прочута българска дата – 10 ноември 1989 г. Невръстната дъщеря на известния в политическите среди генерал Досев забременява. В онези времена, когато всеки се страхува от това, което хората ще кажат, бащата не може да си позволи 17-годишната му дъщеря Вяра да роди, ала вече е късно и за аборт. Затова бащата изпраща Вяра в манастир, където малко след като тя ражда своите близначки Катето и Ина, монахините „услужливо“ й казват, че момиченцата са починали. Грозната истина, която стои зад тази смърт, е жестока, какъвто всъщност може да бъде и животът за всеки, дръзнал да не спазва правилата на епохата.
Ала Томов и Бренченс не се спират дотук. Те продължават да разплитат прецизно всеки детайл от живота на семейство Досеви – от щастливите мигове до най-трагичните. Живот, който изглежда толкова реален, че чак се плашиш. От България, та чак до Холандия, действието в романа не спира стремглаво да се развива, с интригуващи взаимовръзки и развитие на героите, правейки книгата едно уникално литературно събитие. А финалът е достоен за филм на Тарантино – толкова много екшън, че чак си го визуализирах като на кино лента. Не ми се иска да ви разкривам нищо повече от сюжета, но ви гарантирам, че това е един от романите на 2015-а, които задължително трябва да бъдат прочетени!
Милена Трендафилова в Аз чета


Второто ми предложение е "По-кротко лейди" от моята любима писателка на любовни романи Сюзън Елизабет Филипс.След толкова много нейни прочетени книги със сигурност мога да кажа,че тази жена има голяма слабост към спортистите и обича да пише за тях (не,че се оплаквам де).По-интересното е,че книгата не е нова,което усетих в процеса на четене.Издадена е 2004 година,но това не й попречи в нея да има много смях,забавни моменти,прекрасна второстепенна история и доста перипетии .Всъщност като всичките й книги.Няма да ви лъжа-имаше много нежен и удовлетворяващ Happy end.Love it !
Една британска лейди
Лейди Ема Уелс-Финч, твърде благонравната директорка на английско девическо училище, е жена с мисия – тя разполага само с две седмици, за да погуби репутацията си. Когато пристига в Тексас с развети поли, строго насочен чадър и прекрасни чувствени устни, от които се сипят заповеди, тя твърдо вярва, че само едно нещо може да я спаси от домогванията на надутия, превзет и тесногръд херцог Бедингтън: пълен и абсолютен позор.
Пикник покрай реката в Стейнс 
 Едно лошо момче от Тексас
Световноизвестният голфър и плейбой Кени Травълър от дете е свикнал да получава всичко, което поиска, а сега е отстранен от любимия си спорт. Само едно нещо може да спаси кариерата му – пълна и абсолютна почтеност!
За нещастие, той е изнуден да бъде шофьор на властната, прекалено целеустремена лейди Ема, която на свой ред е твърдо решена да овършее всички кънтри барове, студиа за татуировки и е готова на нещо по-лошо... много по-лошо.
Когато един страхотен мъж, който не може да си позволи още един скандал, се срещне с една твърдоглава жена, решена да предизвика скандален фурор, може да се случи всичко. Но любов? Това е невъзможно. Това е възмутително. Това е... неизбежно!
Goodreads (ЦЪК)


И накрая (но не на последно място)  е  първата част от трилогията "Пътуване във
времето"на Ева Фьолер -"Гондолата на времето".Кой не обича да чете за Венеция ?!?Е,със сигурност не съм аз.Голяма мечта ми е да посетя Италия и включително тази нейна част,като в моите фантазии хапвам ароматна паста,разхождам се по площад Сан Марко под горещото лятно слънце и подхвърлям наоколо ciao или се излежавам в някоя гондола,докато тя пори водите на венецианските канали.Ето затова издателство Ибис ме заинтригуваха с тази книга и не сгреших при закупуването й.Историята е YA,лека и разтоварваща .Постоянно я сравнявах  с "Рубиненочервено" от Керстин Гир и мога да кажа,че докато при нея доста неща ме дразнеха,тук главните герои ми бяха доста по-симпатични.


Седемнадесетгодишната Ана е на ваканция с родителите си във Венеция. Само че тя не се вълнува от историята, която лъха от всеки камък, и като всеки средностатистически тийнейджър най-важното нещо за нея са мобилния телефон, айпода и безжичната интернет връзка. Почивката й минава в безспирен чат и леко отегчение, докато един ден случайно не пада в Канале Гранде и е спасена на една тайнствена червена гондола. Гондолата се оказва нещо като мост към миналото, защото Ана попада във Венеция през 1499 г. Буквално е пренесена гола и боса, без идея защо е попаднала там и какво ще прави.
Оказва се, че тя е сред малцината избраници, които трябва да изпълнят определена задача, преди да се върнат в собственото си време. Съществува тайна организация, чиито членове се занимават с предотвратяването на определени събития в историята. Такъв е Себастиано, който всъщност е издърпал Ана на червената гондола и който е единствената й връзка със съвремието. Задачата на героинята се оказва свързана с неговата и двамата заедно се изправят пред врагове и интриги.
Преслава Колева в Аз чета
И разбира се както във всичките книги на Ибис и тук имаше книгоразделителче! Това трябва да се превърне в постоянна практика на всички издателства.

Бих желала да ви споделя и нещо,което гледах наскоро благодарение на горещите препоръки на приятел.Една по-различна история,която те обвързва  и те оставя разтърсен.I Origins е един от малкото смислени и прекрасни филми,на които съм попадала тази година.Без ефекти и екшън,просто една силна история,която винаги ще бъде интересна и гледаема,без да се състезава с времето. Ето че най-накрая успях да посетя и прекрасния Syon Park А докато се разхождахме по пътя докато стигнем до него,останах изумена от река Темза!Никога не бях ставала свидетелка на такъв отлив:


Очаквайте скоро ревю на предпоследната част за Грегор.Вече имам пълната поредица и не мога да й се нарадвам:

Няма коментари :

Публикуване на коментар