Total Pageviews

Стивън Кинг-"Възкресяване"/ Stephen King-"Revival"

Издателство :Плеяда
Страници:424


Светът отвъд света
Така,нека започна с книгата,която приключих буквално преди минути и още стоя леко зашеметена,но и горда от себе си,че четох сама нощно време Кинг:
"Вън е късно и тъмно,аз съм сама в къщи,абсолютна тишина...но защо по дяволите не мога да спра да чета Стивън Кинг ?!?Something happened.Тази книга на моменти ме кара да настръхвам от ужас ..."Goodreads 

Много добра книга,ама много!От началото до края нямаше един скучен момент,който да те отпусне и да се разсееш.Дори да не знаех кой е писателя,нямаше как да не се досетя в процеса на четене.Същият увлекателен и страховит стил като в "То".Не...не само страховит ами направо ужасяващ.Нямаше кой знае колко брутални моменти,но мистър Кинг успява само с едно изречение да те накара да потрепериш от студ дори и в горещ ден.Тук изречението,което ме изкарваше от кожата беше "Нещо стана"...Както всеки човек и аз знам,че не съм безсмъртна и че някой ден ще умра,но "Възкресяване"ме накара да се ужасявам от това.Докато напредвах с нея разгледах клипове с писателя в  You tube и попаднах на едно много интригуващо видео,в което Кинг изнася лекция пред студенти.Излагайки на лице от къде е черпал вдъхновение за една друга своя книга,той така се отплесна,че има няма няколко минути описва въодушевено как си е представял чупене на кости,леене на кръв,мозък на всякъде (така де,не цитирам точно,но беше в този дух).Този човек изпитваше истинско удоволствие да говори за това,но най-интригуваща беше аурата му.Въпреки,че самият той ми изглеждаше на извънземно на този клип,имаше толкова много чар и харизма,че няма как да не го слушаш в унес.Та истината е,че той наистина знае какво прави и го прави изключително добре.И за първи път главният герой за мен беше Стивън.Възприех тази книга като прозорец към личният му свят в момента и мисля,че имаше доста aтобиографични моменти,та били те и като спомен за чувства и емоции.

Сега се чувствам малко изгубена.Какво да чета след това ми кажете  ?!? Страшно много се изкушавам отново да е Кинг,но не искам да прекалявам и да се пренаситя.


"Бях коленичил и си играех с тях през онзи есенен ден на 1962,когато върху мен падна сянка.

Сянката още тегне върху мен."

Един от любимите ми моменти:

-"След като се уморих да търся данни за невинни хора,сполетени от безсмислена и безпричинна,често мъчителна смърт,насочих поглед към различните направления на християнството.Боже мой,приятели,представа си нямате колко са много!Каква кула от доктрини!Католици,методисти и баптисти-консервативни и либерални;Епископална църква,Англиканска църква,Източноправославна църква,Ориенталска православна църква;лютерани,презвитерианци,унитарианци,Свиделени на Йехова,адвентисти от седмия ден,квакери и шейкъри;апокалиптиците от сектата "Сило"-да не ги пропоснем-и още  петдесетина други.
Струва ми се,че религията е нещо като комунална телефонна линия в Харлоу.Всеки иска да се свърже с Божието царство-представете си колко е претоварена линията в неделя сутрин!И знаете ли кое ме удивлява?Че всяка църква ,посветена на Христовото учение,смята,че само тя има директна връзка с Всевишния.Да не говорим за онези ,които не споменах-мюсюлмани,евреите,теософи,будисти и онези,които боготворят Америка със същия плам,с който германците боготворяха Хитлер в продължение на едно кошмарно десетилетие!(...)
-Някои от тези секти и деноминации са миролюбиви,но най-големите-и най-успешните-са изградени върху костите,кръвта и воплите на други,които са имали нахалството да не приемат тяхното виждане за Бог.Римляните хвърляли християните за храна на лъвовете;християните разчленявали онези,които смятали за еретици,магьосници и вещици,Хитлер е пренесал милиони евреи в жертва на фалшивия си бог на расовата чистота.Милиони са били изгаряни,разстрелвани,обесвани,разпъвани,отравяни,екзекутирани на електрическия стол и разкъсвани т кучета...в името на Бога."

А грамотевичните бури никога няма да бъдат същите отново !


Поне в едно животът ни наистина прилича на филм. Главните роли се изпълняват от роднините и приятелите ни. Поддържащите са отредени на съседи, колеги, учители, познати. Сред епизодичните герои са касиерката в супермаркета и барманът в местната кръчма. Има и хиляди статисти, преминаващи през живота ти като вода през сито – срещаш ги веднъж и никога повече. Понякога обаче се появява някой, който не се вписва в нито една от четирите категории. В киното този герой е известен като Петия персонаж. Знаеш, че появата му е по волята на сценариста. Но кой пише сценария на нашия живот? Съдбата или случайността? Искам да вярвам, че е случайността. Отказвам да приема, че Чарлс Джейкъбс – моят Пети, моето възмездие – се появи в живота ми по волята на съдбата. Би означавало, че всички смразяващи събития – всички ужаси – са били предопределени. Ако е така, значи няма Бог и светлина, а вярата ни е само глупава илюзия. Ако е така, ние живеем в мрак като животни в своите дупки, като мравки в своя мравуняк.
И не сме сами.
Историята на пастор Чарлс Джейкъбс, който след трагедията със семейството му се отрича от Бог, и на Джейми – рокмузикант, когото Джейкъбс изцелява от наркоманията. Обсебен от електричеството, бившият пастор продължава опитите си, които вече граничат с лудостта. Джейми жадува да надникне в кутията на Пандора, отворена от Чарлс.


Опитът на Кинг му позволява да разказва една обикновена история и все пак да не можеш да се откъснеш от страниците. Описанието на живота на Джейми, на неговото детство, на случайното му увлечение по музиката, което предопределя всичко, на първите свирения с банда, на любовта с мечтаното момиче… всичко това е описано леко, наситено, истинско, просто на човек му се иска да остане в тая сигурна плоскост на реалността, на битовото ниво. Но това си е Кинг. И сред тая обичайна история пада сянката на пастора Чарлс Джейкъбс, който с отработена страст размахва божието слово, проповядва с обилни цитати от библията, въобще върши тая пламенна работа, която още задълго ще се счита за важна и свята. Но неговият бог му е подготвил жесток удар – жена му и детето му загиват в жестока катастрофа. И се започва…
Книголандия

No comments