Общо показвания

събота, 11 юли 2015 г.

М.Л.Стедман-"Светлина между два океана" / M.L. Stedman -"The Light Between Oceans"

Goodreads

Издателство : Обсидиан
Страници:400

Има някои книги,които сме си набелязали отдавна и когато вече ги получим,сме готови да направим доста компромиси в името на това да покрият очакванията ни.С този фар на корицата,"Светлина между два океана"ме привличаше дълго време,преди да се реша да си я закупя.Не,че ме разочарова или нещо такова,просто първата част на книгата ми дойде малко скучновата и не дотам грабваща ме(за което си затворих решително очите и инатливо продължих да чета).Слава богу,след това историята претърпя развитие и ме грабна доста,макар и почти в своя край.Останах с усещането,че съвсем различни хора са писали началото и края.Но като цяло историята беше доста емоционална и докосваща.Обичам сълзливите и разтърсващи драми и често търся такъв тип книги-да подсмърчам и да чета.
В нея горе долу е описано какво става,когато поговорката "Пътят към ада е покрит с добри намерения"стане реалност.Факт е,че човек в името на това,което желае най-силно е готов на всякакви крайности,та дори и до безгранична глупост,лудост и самозабрава.Но така сме устроени ...Милите Том и Изабел!Двама души,толкова различни ,но сплотени от любовта си един към друг.Те имаха прекрасна връзка,но непълна поради невъзможноста да си имат детенце,докато един ден океана не им поднесе дар...
Като от някоя приказка,водната шир изхвърля така желаното дете заедно с една лодка и един мъртвец.Избора е налице-ще задържи ли младото семейство така жадуваното бебе за себе си като знак от съдбата и отговор на молитвите им,или ще постъпят правилно по общо установените норми и ще потърсят има ли дом малкото вързопче и хора,които да го търсят?Отговорът на тези въпроси е много труден,болезнено сложен и повличащ след себе си лавина от последствия.
И въпреки лекото ни разминаване в началото имаше толкова много неща,които харесах тук.Ах,обстановката...На самотен остров,живеещи във фар.Само колко готино звучи "работата"(или по скоро начин на живот)на Том-lighthouse keeper,пазител на океана!Все едно са единствените хора на тази земя и само тя и той имат значение и тяхната любов.
 Не знам защо и до сега съм убедена,че тази книга трябва да бъде с дебели корици.Все си мисля,че друго щеше да стои в библиотеката ми.Но иначе е невероятно красива.

Тази история започва с бебешки плач – зов за помощ, дочут на остров, сгушен там където Индийският океан се слива с Южния океан. После историята прераства в роман, който с финес развива темата за самотата, свободата, жертвоготовността и способността да останеш верен на съвестта си.
Както често се случва в живота – там, където си подготвен да страдаш, да лекуваш миналото и да търсиш преди всичко себе си – съдбата ти поднася неочаквано щастие, късмет и любов.
Светлина между два океана е роман за опасността, която се крие в това да градиш собственото си щастие на гърба на чуждо нещастие. Колко дълго можеш да водиш душегубната битка с неволите и нещастията? Способни ли са хората да намерят покой, ако съвестта им е изпълнена със съмнения?
Историята, която разказва М.Л. Стедман поставя въпроси за това можеш ли да обичаш заради самата обич, за това какво е майчината любов и какво е дългът към семейството. Често истината е по-силна от живота, често и животът е по-силен от истината.
Светлина между два океана ще сграбчи сърцето ви. Романът е история за потребността на човешката личност да носи отговорност за своите постъпки, за умението да превъзмогнеш съдбата си и за избора да изживееш живота си достойно.
Дебютната книга на М.Л. Стедман заслужено получава оценка 4 звезди заради вярата в това, че моралните и етични норми съществуват и могат да побеждават. Истинско събитие е, когато така красиво са описани и споделени добрините, на които е способно човешкото сърце.

Източник 

Книгата е получила признание от ''Гудрийдс'' и Американската асоциация на независимите книжарници, която я определя като най-добър исторически роман.
Източник 

Няма коментари :

Публикуване на коментар