Total Pageviews

Фредрик Бакман-"Човек на име Уве" / Fredrik Backman-"En man som heter Ove"

Издателство :Сиела
Страници:296


Изобщо има ли вече някой,който да не е чул за Фредрик Бакман и какво е сътворил?Неговият герой Уве обиколи света и стигайки до България,превзе стотици сърца.Започнах книгата точно в нейният бум,когато всички говориха за нея и коментираха колко е сърцераздирателна,прекрасна и невероятна.Отказах се на десетата страница.Голяма скука ми се видя и реших,че няма да се занимавам с този крив дядо.Но след месец "Човек на име Уве"отново се наби в очите ми и реших да запълня времето като продължа от там,докъдето бях стигнала.Има ли смисъл да казвам че след час вече бях обляна в сълзи,съчувствайки на това лудо,чаровно, принципно момче,затворено вече във възрастно тяло.Сиела-благодаря,благодаря,благодаря,че направихте срещата ни с Уве възможна.Аз съм убедена,че всеки от нас среща поне веднъж в живота си по един Уве,а цаката е да го разпознаем и оценим.
Фредрик Бакман е известен шведски блогър и писател. Уве е роден в блога му, където хиляди читатели гласуват Бакман да напише роман за героя си. Така една от статиите е прочетена над 600 000 пъти, а романът само в Швеция е продаден в над 400 000 копия.


Уве е на 59, заклет почитател и притежател на сааб, вдовец. Тъгата по любимата му Соня го кара всеки ден да пожелава смъртта си.

Вечно недоволен и гневен, наричат го изпълнения с горчивина кошмарен съсед, лесноизбухлив. Понякога Уве се пита защо наричат даден човек кисел, след като не обикаля улиците с фалшива усмивка. Той е темерут – от хората, които сочат с пръст онези, които не одобряват, и се отнасят към тях като към крадци, хванати пред прозореца. Но за него да спаси човешки живот е дреболия. Има железни принципи и е постигнал непоклатима рутина в действията си. Защо ли започва да ги нарушава?

Една сутрин бъбрива млада двойка с две весели дъщерички се нанасят в съседна къща и случайно смачкват пощенската му кутия. Случката води до комичния и трогателен разказ за безпризорна котка, неочаквано приятелство и древното изкуство да дадеш на заден с ремарке. Всичко, което се случва, ще промени киселия старец и ще разтърси до основи кварталното сдружение на обитателите.Това е роман за гневния съсед, за влиянието на един човешки живот върху безброй други. Чудесна история в духа на филма „Колкото толкова“ с участието на Джак Никълсън.А сред всичко лошо, банално, ежедневно и обикновено блести като сияен диамант огромната любов на Уве и Соня. Това е онази делнична, ежедневна любов, която не е опакована в лъскава обвивка, но е истинска и искрена. Мога само да напиша това, че една жена би била най-щастливата, ако намери някого, който да я обича като Уве. И със сигурност е добре да свери дали компаса на чувствата й е верен именно с книга като „Човек на име Уве”, в случай, че има склонност да се подхлъзне по уж твърде романтични, но иначе празни, фалшиви и помпозни жестове, погрешно тълкувани като любов.Az cheta
 Уве е герой, който се запомня, който остава в читателя, защото буди цял вихър от противоречиви емоции, докато авторът с майсторство и завидно търпение рисува неговия образ в черно-бели краски, разделени от няколко десетилетия. Възрастният Уве е намръщено, досадно, заядливо, направо зло старче, което от първите страници проявява завидна мизантропия и абсолютно умение да бъде трън в задника на всички околни. Младият Уве е мълчалив, скромен, трудолюбив, честен до болка и морален до невъзможност, който си проправя с мъка път през изискващия гъвкавост живот. А между тези двама Уве лежи една жена, феерия от светлина, красота, жизненост. И болка, много болка. На възрастния Уве му предстои само едно нещо – да се самоубие бързо, чисто и ефективно, разчистил всичките си сметки. Но не така мислят новите му съседи и една проскубана котка.Книголандия

No comments