Total Pageviews

Давид Фоенкинос-"Деликатност"/ David Foenkinos-"La délicatesse"

Издателство : Колибри
Страници : 220


Мисъл на един полски философ
"Има прекрасни хора,
които срещаме в неподходящ момент.
Има и хора,които са прекрасни,
защото ги срещаме в подходящия момент."
"Историята започва със сок от кайсия. Ако Натали си беше поръчала нещо друго, Франсоа нямаше да я пожелае и двамата нямаше да се превърнат в една от онези идилични двойки. Тяхното е спокойна, ненатрапчива съвместимост на хора, които просто се обичат, без да влизат в противоречие със света и със себе си.
Един ден обаче Франсоа излиза да тича и така и не се прибира у дома."
Габриела Кожухарова
За книгата :
Натали изгубва любимия си съпруг и сърцето ѝ се превръща в крепост, в която и най-блестящият прелъстител не може да проникне. А ако човекът, който вехне по Натали, не е прелъстител, не е блестящ, не може да се похвали с никакви забележителни качества, но притежава вродена деликатност?
Фоенкинос постига невъзможното: написва сантиментален роман, който ни кара да се усмихнем и да се замислим. Диалозите, ситуациите са пикантни и… деликатни (в. „Фигаро”).
Деликатност: същ. ж.р.


1. Проява на вежливост; тактичност.
Деликатен: пр. (лат. delicatus).
1. Нежен; изтънчен; изискан. Деликатни черти на лицето. Деликатен аромат.
2. Крехък. Деликатно здраве.
3. Труден; опасен. Деликатна ситуация. Деликатна маневра.
4. Вежлив, тактичен. Деликатен човек. Деликатно внимание.
Лит. В деликатни отношения съм с някого; в хладни, в лоши отношения съм с някого
Неодоб.: Престорен; претенциозен. Правя се на много деликатен.
(„Ларус”)За Автора:
Давид е автор е на девет романа, пет от които вече са преведени на български. "Деликатност", излязъл през 2009 г., е отличен с 10 литературни награди и преведен на повече от 20 езика. 

Откъс от книгата


Никога не съм харесвала особено много европейското кино,проза или като цяло европейското изкуство.Навява ми носталгия,тъга,сивота и меланхолия.НО романът "Деликатност" от съвременната френска литература е едно от тези бижута,които си провират местенце в изключенията,превземайки сърцето и преобръщайки представата за предпочитанията ти.Като заговорим за Франция,романът е едно от малкото неща,които са ме  очаровали след филмите с Луи дьо Фюнес,Le musée du Louvre и киш (ако смятаме кулинарията за изкуство) и др.
"Деликатност" ме омагьоса,прикова вниманието ми и разруши всички предрасъдъци.Всъщност това е малка книжка,пълна с щастие,комични моменти и в същото време тъжна,сълзлива и разчустваща,но понякога нямам нищо против малко сълзи.Действа ми разтърсващо и пречистващо.

През 2011 г. на голям екран излезе и романтичната комедия "Деликатност" по едноименния роман на Фоенкинос с Одри Тоту в главната роля. Вижте трейлъра:

No comments