Total Pageviews

Стефани Пъркинс-"Рисунка за Айла" / Stephanie Perkins-"Isla and the Happily Ever After"


Издателство : Егмонт-България
Страници :344


А си мислех,че няма как да стaне по-хубаво !


Обичам оригиналното заглавие "Isla and the Happily Ever After".Много подходящо и точно на място.
Това е последната книга от невероятната трилогия на Стефъни Пъркинс,която официално ми е вече втората любима след "Създадена от дим и кост","Дни на кръв и звездна светлина" и "Сънища за богове и чудовища ". Влюбена съм в историите за Ана ,Лола и Айла и си мисля,че да успееш да пресъздадеш така силно любовта на хартия трябва да изпитваш това чувство в момента.Трябва да си влюбена и то толкова силно,че да не стъпваш на земята а да летиш.Това и огромен талант разбира се.
Много емоция,много нещо!Преживях всеки един момент заедно с тях,затаявайки дъх като на първа среща.Вълнувах се,изтръпвах и се въодушевявах заедно с Айла и Джош.
И трите истории са красиви,нежни и много реалистично разказани.

В третата и последна част историята се завърта около двама герои,които вече са ни добре познати от първите две книги.И двамата учат в пансиона за американци в Париж.

"-Повечето хора ме наричат Изла,а всъщност се казвам Айла.Като Лонг Айлънд,но не съвсем."
Тя е свита,срамежлива,червенокоса,с лунички,прилежна,спазва реда и вечно замечтана в блянове по Джош.Той е лошото момче.Бяга от час,с последно предупреждение за изключване,с татуировки,с отегчен поглед,трудно е да го впечатлиш,вечно отнесен и забил нос в своя скицник,оттеглен в света на рисунките.Но под повърхността се крие невероятен човек с богата душа и толкова много за откриване!Мечтата му е да учи във Вермонт-Институтът за анимация,който е единствен по рода си,занимаващ се само с комиксови изображения.Знае какво иска и го следва със завиждаща целенасоченост.Тя се колебае между Сорбоната и Колумбийския,признавайки сама пред себе си,че е бял лист,неспособна да реши с какво да го запълни.И двамата прекарват летата в Манхатан.Нейният роден дом е там,а баща му е сенатор на град Ню Йорк.Тя върви в комплект с най-добрият си приятел,който е високофункциониращ аутист,готова на лична саможертва,но не и да го изостави!Още едно от нещата,които ме впечатлиха страшно много в Айла.
"Онова,което според наръчника на психичните разстройства по-рано се водеше синдром на Аспергер,а сега наричат вискокофунскиониращ аутизъм.Едно и също.Обаче не е болест,не е нещо,което трябва да се лекува.Просто мозъкът му функционира по-различно,отколкото на другите.Нищо повече."
Когато Джон най-накрая я забелязва,след като тя три години е мечтала за този момент и световете им се сблъскат се ражда една любов,която ме караше да въздишам и да мечтая.


"-Искам да ти покажа любимите си портрети.Автопортрета на Ван Гог в "Орсе".А в Лувъра има един Ван Дайк,който ми е любим.Le Roi a la chasse.Не знам защо толкова го харесвам.Може би ти ще ми кажеш.(...)
-Искам да те заведа в ресторанта на джамията.Ще пием ментов чай и ще ядем сладкиши ,глазирани с мен.
-И ще се возим на виенското колело на площад "Конкорд".
-А после ще се разхождаме из Тюйлери и ще пием vin chaud,за да се сгреем.
-И из битпазара в Монмартр-продължава той.-Ще разглеждаме ръждясали колела и счупени огледала.
-Ще се возим на метрото до последната спирка,за да видим какво има на края на линията.
-Ето това-обяснява Джош на стената-са идеалните дни."


Дали двамата ще успеят да намерят"Правилния път"?Ще се преборят ли със своите страхове,желания и очаквания?Всяка страница беше съкровище,посветено на романтичните души (като мен) без да е сладникаво и блудкаво.
Не знам как е възможно да съм влюбена едновременно в Етиен Сен Клер,в Крикет и в Джош.И трита персонажа са толкова ярко и живо обрисувани.Личеше си,че Стефани Пъркинс е създала всеки образ с толкова много внимание и любов в детайлите.
Нямам какво повече да кажа...всъщност имам,но не искам да издавам,като изредя любимите ми моменти.Ще си ги запазя лично за мен и ще оставя удоволствието вие сами да откриете свои сред страниците на тази модерна приказка,която доказва,че възрастта не е фактор.Когато любовта я има,тя е просто там.Факт,който няма как да бъде просто подминат с лека ръка.Седнете в кафене "Орис" и изчакайте да видите какво е отредила съдбата за Айла и Джош.„Трудно е да си представиш по-романтична история от тази на Айла”, коментират от сайта BOOKPAGE в свое ревю за третия роман на Стефани Пъркинс. Бестселър поредицата на американската писателка се издава в редица държави, отличена с престижни награди, сред които YALSA и Cybils. „Стефъни Пъркинс е Джейн Остин на нашето време”, заявява и Тахере Мафи, автор на трилогията „Разбий ме”. „Романите й те вълнуват, успокояват и остават с щастливо чувство, а из страниците им се открива истинско вълшебство”, допълва Мафи.


Думи,които ще ми напомнят за "Рисунка за Айла"-Барселона,компас,карти,беседка,комикси,роза,череп.

PS:От българският вариант,тази корица ми е любимата от трите.

Aaannndd...happily ever after 

No comments