Общо показвания

събота, 7 март 2015 г.

Юнас Юнасон-"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" / Jonas Jonasson-"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"

Издателство : Колибри
Страници :384


"Нещата са такива,каквито са,и каквото има да става,ще става.
Това означаваше преди всичко,че човек не трябва да вдига много шум около себе си,дори и да има основание."
Имам честа и удоволствието да ви представя Юнас Юнасон и неговият прекрасен роман "Сто годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна".Харесах книгата още на първата страница.Главният герой Алан ми напомни страшно много на един важен човек в моят живот.Не е трудно да се досетите на кого,нали?Да,на моят собствен дядо,който дори има същата главна буква в името си.Дядо ми Атанас е абсолютно същият тип характер.Не ми беше много сложно да си представя как дядо Наско отваря прозореца и просто си тръгва от някое място,което не му харесва,запътвайки се към поредното приключение.(Което ми напомня,че задължително трябва да му препоръчам книгата).
"Трябва да си отваряш очите,когато си имаш работа със свещеници, сине. И с хора, които не пият алкохол. Най-лоши са свещениците въздържатели."
Та само ще допълня,че дядо ми не обича свещеници (още една прилика),но пък е разбрал тайната за дълголетие...по-малко ракийка никога не вреди :)

В крайна сметка наистина какъвто си на 20,такъв си и цял живот и това,че си стигнал една преклонна възраст,не означава,че живота ти не трябва да бъде изпълнен с приключение.Така че не се страхувайте да остареете!Ако сърцето ви е още младо,страшно няма :)


Тук ви предоставям увода на тази прекрасна история и съм почти сигурна,че и вие като мен няма да устоите на изкушението и ще поискате да разберете какво се случва след това с Алан.А аз обещавам,че си заслужава !

"Понеделник,2 Май 2005г.

Вероятно ще си помислите,че е можел да вземе решението си по-рано и да прояви достатъчно смелост,за да го обяви пред другите.Но Алан Карлсон никога не бе имал склонност да умува прекалено дълго.
И така,още преди мисълта да се е оформила в съзнанието му,той отвори прозореца на стаята си,намираща се на първия етаж в старческия дом в Малмшьопинг,прехвърли краката си и се приземи в лехата с теменужки.
Маневрата го затрудни,което не беше никак чудно,тъй като на същия този ден Алан навършваше сто години.Оставаше по-малко то час до тържеството по случай рождения му ден,който щеше да се състои в салона на старческия дом.Лично кметът щеше да уважи събитието.И местният вестник.И всички старци от дома.И целия персонал,начело с проклетата старша сестра Алис.
Само главното действащо лице не възнамеряваше да присъства."

Много важни личности се появяват в дългият живот на Алан,но ето най-важните действащи лица,за които историята не е чувала,но това не ги прави по-малко интересни :

Бени,Юлиус Юнсон (интересна прилика с името на автора),Йоран Аронсон ,Кони Ранелид,Гунила Бьорклунд (Хубавицата),Херберт Айнщайн,Пер-Гунар Йердин,Бъстър,Соня (която е някъде межу три и четири тона и половина) и Босе.Появяват се и куфар,кофа и всякакви други индивиди,но е просто невъзможно да пресъздам обстановката и да включа всички колорити,които ме разсмиваха и забавляваха.Историята е разделена на две части,като неусетно от сегашно време (2005г.) ще се пренасяме и в миналото на главния герой,проследявайки неговият живот от малко момче.


Оказа се,че има и филм ! Това е официалния трейлър :За автора:
Юнас Юнасон е роден на 6 юли, 1961 г. в Швеция.
След двайсетгодишна кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент шведският писател Юнас Юнасон (р. 1961) решава да започне нов живот. Продава цялото си имущество в Швеция и се премества в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане и след три години издава първия си роман... и първия си шедьовър: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“. Преведен на 35 езика и достигнал тираж от 4,5 милиона екземпляра, филмиран (с участието на Роберт Густафсон), романът се сдобива със следните награди: шведската Swedish Booksellers Award (2010); германската M-Pionier Preis (2011), датската Audiobook Award (2011) и канадската Escapades (2012).


Аз научих за книгата от Габриела Кожухарова -Аз чета
"Често се чудя какво ли би ми се случило, ако един ден изляза от вкъщи, уж с идеята да следвам планирания за деня график, но вместо това зарежа всичко и просто тръгна нанякъде, без цел и посока, с единственото условие никога да не се връщам там, откъдето съм тръгнала.Разбира се, едва ли някога ще постъпя толкова безразсъдно. Бих разтревожилa доста свои близки и има значителен риск да ми се случи нещо много лошо и потенциално смъртоносно. „Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна” обаче ме обнадежди, че това приключение спокойно може да бъде отложено за момента, в който съм навършила сто години, живея в старчески дом, нямам никакви живи роднини и единственото, което  стои на пътя ми е… един прозорец и една леха с теменужки.Точно тези две препятствия преодолява юбилярят Алан Карлсон, когато в навечерието на стотния си рожден ден се измъква от старческия дом и от зоркото око на медицинската сестра Алис (неприятна дама, която изрично забранява консумацията на така любимата му водка) и се отправя към свободата. Нещата стават интересни, когато по стечение на обстоятелствата (казано по друг начин – чрез кражба) Алан се сдобива с мистериозен сив куфар с прелюбопитно съдържание, който ще му спечели освен много нови приятели-чешити, така и не толкова доброжелателна опашка от изпечени престъпници, наред с куп полицаи, решени на всичко да разрешат загадката с изчезналия старец.Истинското сърце на книгата обаче се крие в другата сюжетна линия, развиваща се успоредно на настоящата. Юнасон ни разказва доста динамично протеклия живот на Алан, белязан от абсурдни и изключително забавни срещи с най-емблематичните личности на този така претъпкан със събития и трагедии XX в. Симпатичният швед, който не се притеснява прекалено за нищо, оставя се на течението и винаги гледа на живота ведро и позитивно, някак си съумява да се сприятели с няколко световни лидери, сред които един-двама американски президенти и комунистически колоси, да изиграе ключова роля в изобретяването на атомната бомба, да добие малко скъпоценен жизнен опит из по-студените кътчета на планетата като Хималаите и Сибир, да се изживее като терорист, физик, шпионин, дори и за известно време като абсолютен безделник. Пълната му незаинтересованост към политиката му позволява да прехвърча така волно между Труман, генерал Франко, Сталин, Мао Дзедун, Ким Ир Сен, Шарл дьо Гол и други добре познати ни от учебниците по история симпатяги."


 „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е забавна, жизнерадостна книга, която чака с нетърпение да бъде превъплътена в road movie. Това е съвършеното четиво за уикенда, но ако пътувате със самолет, ще досаждате на своите спътници с неспирния си кикот. Юнасон е безспорен майстор на комичния сюжет.“
Гардиан

 „Брилянтна сатира на слабостите на човечеството. Двайсет филмови компании се бориха да екранизират романа. Спечели шведската Nice FLX Pictures. А Юнасон признава, че Алан Карлсон е неговото алтер его.“

Телеграф, Анжела Левин

Няма коментари :

Публикуване на коментар