Общо показвания

четвъртък, 19 март 2015 г.

Ерик-Еманюел Шмит-"Господин Ибрахим и цветята на Корана"/ Éric-Emmanuel Schmitt-"Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran"

Издателство : Леге Артис
Страници : 70


B Пaриж през шейсетте гoдини еднo двaнaйсетгoдишнo еврейче се сприятелявa със стaрия бaкaлин aрaбин oт улицa "Бльo". Ho привиднoсттa мaми. Гoспoдин Ибрaxим, бaкaлинът, не е aрaбин, улицaтa не е синя, a мoмчетo мoже би не е еврейче... 

Ето кое му е хубавото да следиш книжните блогове.Ако не беше "Книгозавър",надали щях да съм чувала за "Господин Ибрахим и цветята на Корана".Корицата не е от най-впечатляващите,та поне това да ме грабне ако попадна на нея.Но наистина не трябва да съдим за книгата по корицата,защото тези 70 странички бяха прекрасни.Видях им сметката за ...час може би.Винаги съм обичала темата за религиите.Обичам да размишлявам,да си правя изводи,да провокирам нови въпроси,да предизвиквам хората срещу мен с интересни отговори и да търся моята си истина.Ерик-Еманюел Шмит я е открил за себе си и я е сбил в малък формат,но с огромен мащаб.Прекрасно !
"Историята на Момо е тъжна – израснал с постоянното натякване, че не е като брат си Попол, без капчица любов от вечно работещия си и изискващ баща и с усещането, че е изоставен, макар да не живее сам. И тогава се появява господин Ибрахим с неговата философия за живота, която е простичка – бъди такъв, какъвто си и се усмихвай. Появяват се и курвите – стожерите на израстването от улица Рай.
Момо, изгубил един път семейството си, намира ново в лицето на господин Ибрахим. А той – арабина на улицата –  откровен, разбран и по житейски мъдър, показва на Момо как трябва да се живее. Какво да се гледа и с какви очи да се вижда.
Господин Ибрахим е страшно колоритен образ, създаден от Ерик-Еманюел Шмит за поредицата му „Кръговратът на незримото“, събираща разкази за суфизма (в случая), будизма и християнството.
„Господин Ибрахим и цветята на Корана“ спокойно може да бъде възприемана като притча, като урок по живот – учи на позитивизъм докато задъхва с историята си. Изпълва с усещането за живот между страниците й."
Knigozavar

Няма коментари :

Публикуване на коментар