Total Pageviews

Кейт Мортън-"Забравената градина" / Kate Morton-"The Forgotten Garden"

Издателство : Колибри
Страници:480

Ето това беше много вълнуващо и изпълнено със 100% чисто удоволствие четене!Ако вече не бях безкрайно,всеотдайно и страстно влюбена в книгите от малка,"Забравената градина" щеше да ме накара да сторя точно това.Нямам достатъчно думи с които да опиша какво съкровище е създала Кейт Мортън!Израснах с приказките на Андерсен,Грим и Франсис Бърнет (та "Малкият лорд Фаунтлерой" е една от първите ми книжки!) и те формираха много голяма част от мен.Развиха въображението ми и създадоха основа,на която по-късно покълна и избуя любовта към историите.Тези редове ми напомниха защо обичам да чета и от къде тръгна всичко.

Вълнуващата смесица между Дикенс,Бърнет,Бронте и Грим само разпалваха още повече ентусиазма ми да се усамотя някъде на скришно местенце и да се...пренеса в Англия щях да напиша,но всъщност аз съм вече тук.Дори преди две години живях за едно лято точно в област Корнуел-Бодмин,където се развива главната част от историята.Ами да,наистина е толкова красиво и вълшебно.Всяка по-голяма и важна сграда си има собствен дух (иначе срамота ако такъв липсва),природата те приютява в прегръдките си а проблемите изглеждат далееечни в това спокойно кътче на провинциална Англия.Сега се намирам в огромния,шумен и мрачен Лондон,но си знам,че някой ден отново ще се върна по онези брегове на океана,които те карат да мечтаеш за елфи,принцеси и забравени градини ! 
Точно такъв тип книги ме накараха преди години да закопнея да видя UK,а щом веднъж дойдох,изпитах желание да остана.Да,такава съм!Романтичка,все още с душата на дете,което вярва,че зад всеки ъгъл се крие по един хобит,че там някъде съществува Хогуортс,че има магичен свят,който ни заобикаля,но ние сме прекалено забързани да го забележим.Но явно има хора,които въпреки всичко успяват да го зърнат,да го усетят,да го признаят и тогава,когато повярват с цялото си сърце в него биват допускани там,където въображението и мечтите не познават граници.
Изгубено дете...
В навечерието на Първата световна война на борда на кораб за Австралия пътува изоставено момиченце. Тайнствена жена, наричана Писателката, е обещала да се грижи за детето, но изчезва безследно.
Жестока тайна...
В деня на своето пълнолетие Нел О’Конър узнава тайна, която обръща живота ѝ с хастара навън. Няколко десетилетия по-късно тя предприема дълго пътуване към истината, което я отвежда на ветровития бряг на Корнуол в загадъчното и красиво имение Блакхърст, някога принадлежало на аристократичния род Монтраше.
Интригуващо наследство...
След смъртта на баба си Нел, Касандра получава неочаквано наследство. Клиф Котидж и неговата забравена градина са печално известни сред местните хора със своите тайни за злата съдба на благородния род Монтраше и на тяхната повереница Елайза Мейкпийс, авторка на тъжни викториански приказки.
Пътуване към себе си...
В Клиф Котидж Касандра най-сетне ще разбули истината за семейната история и ще разреши стогодишната загадка, свързана с едно изгубено дете. Водена от силата на словото и увлечена от вихъра на силни и дълбоки чувства, тя ще опознае своите предци, ще се освободи от товара на трудното минало и ще поеме уверена и освободена към бъдещето.


За Кейт Мортън


Стила на авторката е мелодичен,пъстър и фантастичен.
Австралийската писателка Кейт Мортън завършва английска филология в университета в Куинсланд, където насочва интереса си към викторианската трагедия. В момента работи над докторат върху съвременните романи, съчетаващи елементи на готика и мистерия. Нейните „романи с атмосфера“, както ги нарича критиката, са издадени в 38 държави в тираж общо над 3 милиона и се радват на феноменален успех. 
Тя е най-голямата от три сестри. Родена е в Южна Австралия, но семейството й сменя местообитанието си няколко пъти, преди да се установи в Tamborine Mountain. Там тя посещава малко провинциално училище, а в свободното си време измисля игри и развлича сестрите си. Любовта й към книгите лумва рано... Любовта й е жадна за красиви четива, а жаждата е неутолима и определя съдбата й. Заглавията, които я съблазняват като малка, са напоени с тайни и мистерии. И до ден днешен тези тайни танцуват из покрайнините на съзнанието й и я държат будна до късно през нощта, независимо дали поглъща нечие четиво или ниже думите на поредния си бестселър.
Феноменалният успех на романите й е съпроводен с поредица респектиращи отличия. Още първият й роман, „Къщата на Ривъртън“, става бестселър на в. Сънди Таймс във Великобритания през 2007 г. и на в. Ню Йорк Таймс през 2008 г. „Забравената градина“ покорява първо Испания и става бестселър номер 1 във Великобритания за 2008 г. според класацията на в. Сънди Таймс. През 2009 г. романът печели и наградата за най-добра книга, присъждана от Австралийската асоциация на книгата. 


„Когато бях малка, често се криех, за да чета. Не можех да се отърся от усещането, че четенето е забранено занимание, защото ми доставяше огромно удоволствие“ КЕЙТ МОРТЪН

No comments