Общо показвания

неделя, 30 ноември 2014 г.

Робърт Галбрейт-"Копринената буба" / Robert Galbraith-"The Silkworm"

Страници : 496
Издателство : Колибри

Страхотна история,повлияла ми по няколко начина.Не зная до колко мога да бъда обективна,понеже си имаше конкретни лични причини да се влюбя в тази книга,която ме сгряваше като горещ английски чай.Да,това е едната причина.Докато мистър Страйк обикаляше Лондонските улици в издирване на маниакален и брутален убиец,извършил престъпление като по книга,аз също прекосявах тази огромна европейска столица,порейки мъгливия въздух със сутрешното метро.А докато се возех на една от линиите и срещнах същата упомената в романа вече нямах избор,освен да кокоря очи във вагона,въодушевена дали няма да видя рошавата глава на Корморан през няколко седалки пред мен да стърчи над другите глави.Всичко е до въображението,а моето както забелязвате работи на пълни обороти.Някои от местата,които бяха описани в книгата ги бях чувала,на други съм била (само едно или две за съжаление),а други чувах за първи път.Ето защо при мен личната настройка беше доста силна.
Но ако се абстрахирам от този факт,дори и да бях сгушена в моето си легло в България,четейки книгата лятото,отново бих се насладила на страхотният криминален детективски роман от мистър Галбрейт(или трябва да кажа Дж.К.Роулинг)...неее от уважение ще си остане Робърт Галбрейт.За разлика от "Вакантен пост",която започнах и с много мъка почти преполових,преди да я запратя в небитието и от "Зовът на кукувицата",която ми хареса,но беше просто добра,(а Хари Потър дори няма да го споменавам,понеже израснах с историите за него),"Копринената буба"е МНОГО добра.Това е една от "моите"книги :) Героите са много симпатични,историята е заплетена и честно,отново не можах да позная убиеца до края (може би просто нямам опит в четенето на подобна литература и нямам изграденото мислене),обстановката, както споделих вече,ми вадеше душата с памук и обратите си ги биваше.Така,че книгата си заслужава!Сега много съжалявам,че я прочетох в електронен вариант.Много искам да я имам в личната си библиотека,за да мога да я давам на приятели,да я препоръчвам и да си я прелиствам с любов от време на време.От сега си записвам третата книга от поредицата да бъде моя в хартиен вариант.И корицата е много стилна.

"-Копринената буба?-Да.И знаеш ли какво?Винаги съм мислила,че предат мрежата си като паяците,а всъщност знаеш ли как добивали коприната от бубите?-Не бих казал,че знам.-Сваряват ги-каза Робин.-Сваряват ги живи,та да не повредят пашкулите си,като изскочат от тях.Не звучи никак красиво,нали?"

Ye Olde Cheshire Cheese

Та ето и задната корица на книгата :
Когато писателят Оуен Куайн изчезва, съпругата му се обръща за помощ към частния детектив Корморан Страйк. В началото тя решава, че мъжът ѝ се е уединил някъде за известно време – нещо, което се е случвало и друг път, и умолява Страйк да го открие и върне у дома.
В процеса на разследване на повърхността изплуват не една и две възможни причини за изчезването на Куайн, макар жена му да не ги осъзнава. Писателят току-що е завършил ръкопис, който прелива от отблъскващи портрети на негови познати. Оказва се, че евентуалното му публикуване би могло да съсипе живота на мнозина и че не са малко хората, способни да се "разплатят" за това. После намират Куайн брутално убит при странни обстоятелства и това поставя началото на яростна надпревара с времето с цел издирване на безмилостния престъпник и разкриване на мотивите за деянието.

Неустоимо криминале с обрати на всяка страница, "Копринената буба" е втората поред книга от възторжено посрещнатата криминална поредица на Робърт Галбрейт с главни действащи лица детектив Страйк и неговата находчива асистентка Робин.


"Динамичен, напрегнат трилър... Робърт Галбрейт се откроява като най-свежото и предизвикателно перо в този жанр: романът е отчасти твърд, донякъде сатиричен, малко язвителен... Останалото е романтика."
Уолстрийт Джърнал

"Още един обсебващ детективски роман, в който звездата на Корморан Страйк изгрява за втори път. Роман, който наследява заслужено миналогодишния хит "Зовът на кукувицата". Наситен с проницателни наблюдения и хапливо остроумие, "Копринената буба" ангажира вниманието с чудесния си ритъм, интрига, персонажи."
Пийпъл

Няма коментари :

Публикуване на коментар