Общо показвания

неделя, 9 ноември 2014 г.

Габриел Зевин-"Книжарничката на острова" / Gabrielle Zevin -"The Storied Life of A.J. Fikry"

Издателство:Кръгозор
Страници: 208

В един момент имах чувството,че всички четат само и единствено Габриел Зевин.Беше толкова странно,че и аз не се сдържах.Като неочаквано лумнал пожар в гората,неподлежащ на овладяване и аз попаднах под неговите пламъци.

А"Книжарничката на острова" се оказа малка книжка с почти никакво действие,малък брой главни герои и никакви сътресения,неочаквани обрати,екшън и ... и всъщност не е и нужно.Това са 208 страници за истинският живот,който те подхваща,завърта и докато се усетиш свършва.Точно като една книга.Това,което разбрах аз е,че съдържанието е важно.Как,къде и с кого ще изживееш тези страници.
Най -подходящата дума за романа е специален-завладява те и за няколко часа заживяваш в апартамента над книжарничката,заедно с неговите обитатели.Има толкова много чар между редовете.Обичах малката историйка преди всяка глава и бързах да чета за да открия следващата.


Красива,тъжна и понякога забавна история за хора,които обичат книгите,но по-важното,се обичат помежду си.Но да не си помислите,че от самото начало са знаели как!Неее.Те се учат,грешат и пак се учат,а за учител им служат книгите.И точно когато историята за Ей Джей Фикри  започна,неочаквано свърши.А тя книгата била на своя край без да се усетя и си казах:"Ето това е живота".А какви неща само се случват между стените на малката книжарничка на острова,трябва да разберете сами.И въпреки всички тези книги,описани вътре,твърдя,че героите правят историята това,което е-страхотна !


"Този роман е любовно писмо към книгите и към хората на книгите.И към цялото човечество в неговото несъвършено съвършенство."
Задната корица на книгата :

Ние, хората, не сме точно романи.
Не сме и къси разкази.
В крайна сметка ние сме събрано творчество.

На изтърканата табела над книжарницата на остров Алис е изписано мотото й: Човекът не е самотен остров. Всяка книга е цял един свят. Ей Джей Фикри, сприхавият собственик на книжарницата, скоро ще разбере какво наистина означават тези думи.

Животът на Ей Джей не е точно такъв, какъвто си го е представял. Жена му загива при катастрофа, книжарницата му отчита най-ниските продажби от години, а най-ценното му притежание – рядко издание на Едгар Алън По – е откраднато. Постепенно той се изолира от хората на остров Алис – от Ламбиаз, полицая, който винаги се е държал добре с него; от Исмей, сестрата на жена му, която се опитва да го спаси от самия него; от Амелия, чаровната и идеалистична търговска представителка на едно издателство, която продължава да идва с ферибота до острова и отказва да се предаде пред лошото му отношение към нея. Дори книгите вече не носят радост на Ей Джей. Те са поредното доказателство колко бързо се променя светът. Към по-лошо.

И тогава в книжарницата му се появява неочакван подарък. Малък, но изключително ценен. Подарък, който ще даде възможност на Ей Джей да пренапише отново живота си и да погледне света с нови очи...
„Книжарничката на острова” ни напомня какво ни спасява от самотата: чувството ни за съпричастност; способността ни да обичаме и да бъдем обичани; желанието ни да се грижим за някого и да позволим някой да се грижи за нас. В този роман има хумор, романтика, нотка напрежение, но най-вече любов – любов към книгите и към хората на книгите. И към цялото човечество в неговото нeсъвършено съвършенство.

Няма коментари :

Публикуване на коментар