Total Pageviews

Карлос Руис Сафон-"Сянката на вятъра" / Carlos Ruiz Zafón-"La sombra del viento"

Издателство "Изток-Запад"
Страници:464

Уютна,запомняща се приказка за тайните на книгите,която много ми напомни на "Любов по време на холера" от Габриел Гарсия Маркес.Не беше сюжета,нито героите.Беше по скоро като аромат,носещ се около мен,докато разгръщах страниците.Все едно действието се развиваше в един и същи град,на една и съща улица,но на съседи.Всеки със своята съдба.

Та "Сянката на вятъра"не ми беше достатъчна,затова сега съм се заредила с втората част-"Играта на ангела".Книгата предизвика мрачна,прашна и притихнала атмосфера в мен,но пък много ми хареса.Тя не е за развлечение или подобряване на настроението.Това което прави е да те засмуче в историята,да отнеме дъха ти,трескаво да се провираш между редовете и да се изгубваш между думите.Тя е за болезнените моменти на израстването,за кръвожадната битка наречена любов,за значението на някои книги и силата на някои тайни.Наследете се на шедьовъра на Карлос Руис Сафон !
Понеже имам слабост към испанския език,просто нямаше как да не се влюбя в имената на героите : 
Daniel Sempere,Julian Carax,Fermin Romero de Torres,Fransisco Javier Fumero,Nuria Monfort,Beatriz Aguilar,Miquel Moliner,Penelope Aldaya.

Описание:
В сърцето на старинна Барселона е скрито Гробището на забравените книги - подобна на лабиринт библиотека, в която се съхраняват малко известни и недооценени заглавия. В едно студено утро на 1945 антикварят Семпере отвежда своя десетгодишен син Даниел в това хранилище. Получил разрешение да вземе книга по свой избор, Даниел измъква от прашните лавици "Сянката на вятъра" от Жулиан Каракс. Докато момчето расте, неколцина души проявяват необичаен интерес към неговата находка. Случаят, започнал като литературен куриоз, постепенно се превръща в стремителна надпревара, целяща да разкрие истината за живота и смъртта на Жулиан Каракс.

"Един от онези редки романи, които съчетават отлично изтъкан сюжет с великолепен стил."
"Сънди Таймс"


"Това, което превръща романа в неустоимо четиво, е емоционалната енергия, породена от перипетиите на обширен и пъстър състав от ярки персонажи."
"Гардиан"


No comments