Total Pageviews

Али Конди-"Подборът"(Книга 1) / Ally Condie -"Matched"(Book 1)

Антиутопия за перфектния подбор на Обществото и несъвършения избор на сърцето в един прекрасен нов свят.Обществото ги обвързва! Любовта ги освобождава! Искаш ли да знаеш какво те очаква в бъдещето? В Обществото решенията се вземат от Служителите. Кого да обичаш. Къде да работиш. Как да живееш. Кога да умреш. Касия и нейните седемнайсетгодишни връстници винаги са вярвали в системата на Подбора. Тя им гарантира дълъг живот, добра работа и идеален партньор срещу нищожна цена – да се подчиняват на правилата в Обществото.Така че, когато най-добрият й приятел се появява на екрана като определения за нея партньор за цял живот, Касия е напълно убедена, че това е правилното решение. Но миг преди екранът да угасне, тя вижда и друго лице... Сега пред нея стои невъзможен избор: между Ксандър и Кай, между единствения й познат живот и пътя, по който никой не смее да поеме, между перфектния подбор на Обществото и несъвършения избор на сърцето. Източник : Кафене.бг (+откъс от 1 глава)
Издателство : Кръгозор
Страници : 288

Книгата ми хареса много повече от очакваното.Това е поредната книга за младо момиче,живеещо в различен тип общество от познатото ни,бунтуващо се срещу правилата.И все пак Касия беше различна и запомняща се.Допадна ми характера й.Тя не е девойка в беда,а момиче,което запретва ръкави и сама се оправя с неприятностите.Голямо впечатление ми направи привързаността й с дядо й.Стана ми много мило от силната  връзка между тях.
Действието се развива след четвъртата световна война.Книгата отговори на някои от въпросите,които в различни моменти са ми хрумвали и съм си задавала.Възможно ли е да има свят без насилие,да съществува перфектната двойка или идеалният избор за храна ? Какво ще се случи ако всички имаме едни и същи домове,вещи,дрехи?А ако преборим страхът от смъртта и знаем точният ден,когато ще настъпи тя?Ще бъдем ли тогава щастливи?Всеки един от тези въпроси беше засегнат по-един или друг начин и на всеки един беше отговорено изчерпателно.
В стремежа си да "изчистят"светът от ...всичко...обществото унищожава стиховете,книгите,картините и песните,оставяйки само сто от "най"-добрите.Прекалено много избор не е на добре.
Мисълта на цялото това унищожение беше немислима!
Очаквах с нетърпение рисунките на Кай,за да разбера повече за живота на тайнственото мълчаливо момче.Надявам се и втората книга да е толкова добра !

Трейлър на книгата :
No comments