Общо показвания

вторник, 6 май 2014 г.

Алисън Ричман-"Изгубената съпруга" / Alyson Richman -"The Lost Wife"


Издателство : Хермес 
Страници : 304

Алисън Ричман-"Изгубената съпруга" е прекрасен подарък,който ще разтварям винаги с много любов и мили спомени !
Ако обичате историческите романи,особено в епохата на Втората световна война,тази книга е за вас.

Това е една тъжна история за истинската любов,изгубена по време на жестокост.
Ленка е красиво младо момиче,което живее в Прага с нейният интелигентен баща,майка художник и по-малката й сестра Марта.Тя има прекрасни приятели,комфортен живот и е достатъчно талантлива,за да бъде приета в елитна художествена академия. Тя  среща истинската си любов,Йозеф,който също е от видно и интелигентно семейство и скоро сключват брак.Единствения проблем е,че живеят в Прага и са евреи.
"През януари 1939 година изглеждаше само въпрос на време кога германците ще нахлуят на чешка територия."

Семейството на Йозеф е осигурило изходни визи,но семейство на Ленка не е имало пари или вещи за да си купи изход от Чешката родина.Благодарение на брака си тя може да замине за Aмерика,но избира да остане с тях до момента,в който ще успеят заедно да напуснат страната.Двамата влюбени не предполагат,че раздялата им ще продължи цели 60 години.След драматични стечения на обстоятелствата и двамата мислят,че другият е мъртъв.Йозеф съумява да започне нов живот,създавайки семейство и деца,работейки като акушер-гинеколог и измъчван от сянката на така обичаната му Ленка.Той страда и изживява всеки ден болката от това какво би могло да бъде.Обвинява себе си за изборът да тръгне без нея и пази писмата,върнати на подателя неотворени.Затворен в един брак,обитаван от сенките на войната,той така и не успява да изгради топла и силна връзка със съпругата си.И двамата живеят в спомените си и с болката на нещо жадувано и изгубено.Копнежът по миналото стои между тях,правейки ги неспособни да забравят дори и за ден огромната празнота в сърцата си.
През тези години Ленка минава през ада,опитвайки се да запази разума и живота си.Докато очаква визите,които така и не пристигат,положението в родината й става все по-несигурно и мрачно,до моментът в който не са изпратени в лагер.


"През август евреите бяха изолирани в ресторантите и им беше забранен достъп до обществените бани и плувни басейни.Беше въведен полицейски час ,забраняващ ни да излизаме след залез слънце,и дори радиоапаратите ни бяха конфискувани."


"По онова време името Терезин не означаваше нищо за мен.Не знаех за лагерите за унищожение,за трудовите лагери,дори нямах идея за гето.Никога не бях чувала за концентрационен лагер.Бяхме разбрали,че ще бъдем само евреи ,което бе облекчение за нас."

"Изправена насред това,което вече щеше да бъде нашата стая,майка ни се обърна към нас с Марта,а сълзите се стичаха по бузите й.Двете със сестра ми стояхме безмълвни.Винаги гордата ни майка,онемяла за секунда от шока,докосна ръката ми и я чух да шепне:-Деца,толкова съжалявам.Мисълта,че тя бе почувствала необходимост да ни се извини,все още ме кара да заплача."

С очите на художник,авторът използва ярки цветове за елегантната предвоенна Прага,и тъмни и мрачни нюанси,за да контрастират на лагерите.
Историята е интензивно проучване на любовта на много различни нива: любов към изкуството и музиката ,любовта между двойките,семействата и приятелите и как всяка връзка е изваяна от лична трагедия и време.Читателят знае изхода на историята от самото начало-Йозеф и Ленка се срещат след шестдесет години на сватбата на внуците си.Последните петдесетина страници бяха най-силни за мен.Прочетох ги стегната и подготвена за ужаса,който описваха те и все пак ме разтърсиха.

Изгубената съпруга“ печели ежегодната награда на читателите за най-добър роман на автор от Ню Йорк за 2012 година.

Трогателен роман за любовта и загубата, болката, надеждата и силата на човешкия дух.
Буклист
Сърцераздирателен роман за силата на любовта и творческия порив по време на война.
Пъблишърс Уикли
Вълнуваща история, която се чете на един дъх. Алисън Ричман притежава необикновен талант.
Кристин Хана, авторка на „Между сестри“ и „Далечни брегове“

"Въпреки страданието и ужаса на войната, животът продължава – и по времето на холокоста хората са се влюбвали и са се женили, създавали са деца и произведения на изкуството и са имали мечти. Дори и в най-тежките времена човек е способен да обича, а любовта дава сили и желание за живот. „Изгубената съпруга“ е роман за различните видове любов: тази между Ленка и Йозеф е най-красива и романтична. Но любовта между тях и вторите им съпрузи е по-фина, по-сложна и лично за мен – далеч по-интересна. Бракът между Йозеф и Амалия се основава на споделено мълчаливо уважение към миналото и чувството на вина за изгубените им семейства. Исках Амалия да наподобява „жив призрак“, за да изследвам реакциите на Йозеф, чието сърце все още принадлежи на Ленка. Тя е призрак от миналото му, който продължава да живее в паметта му."Алисън Ричман

Няма коментари :

Публикуване на коментар