Общо показвания

неделя, 20 април 2014 г.

Робърт Галбрейт-"Зовът на кукувицата" / Robert Galbraith-"The Cuckoo's Calling"

Издателство : Колибри
Страници: 456

Първото,което привлече вниманието ми към "Зовът на кукувицата" е вече всеизвестният факт,че Робърт Галбрейт всъщност е Джоан Роулинг.Още по-изненадващото е,че книгата е криминален роман.Никакви магии.Нямаше как да овладея любопитството си. 
Хареса ми!(А започнах да я чета с леко недоверие).
Главния герой ме очарова.Първо името ми прозвуча доста нелепо и забавно-Корморан Страйк,но след това се оказа,че той е един голям чаровен мечок.Той е ранен ветеран от войната,със сложен любовен живот,проблемно минало,финансови неволи и едвам крепи кариерата си на детектив.Нещастията го сполитат едно след друго,докато не се оказва,че живее в собственият си кабинет без пари.Абсолютен вълк единак,леко непохватен,малко притеснителен и абсолютно проницателен.
Негов помощник е временната му секретарка Робин (временна поради финансовите проблеми на Страйк.)Наскоро преместила се да живее в Лондон заради годеника си Матю,тя винаги е искала да разследва престъпления.Перфектен динамичен дует,те улавят балансът и успяват да се превърнал в страхотен екип.
Книгата е сложен заговор,който майсторски се слива с последствията от славата,психологическите проблеми и въпросите за расата .
Джон Бристоу се появява на вратата на Корморан,за да го наеме да открие убиецът на известната му сестра,моделът Лула Ландри.Доказано е от полицията,че тя се е самоубила,но клиентът твърди,че тя е убита.Като се има предвид финансовата криза на Страйк и липсата на клиенти,той приема.И така той бързо открива капан от лъжи,измама и много алчни хора.Налага се да се разрови в живота на супермодели,придирчиви бивши наркомани,разглезени рок звезди,модни дизайнери,охрана,чистачи,шофьори и други хора от персонала,които остават невидими зад тези, които блестят от кориците на списанията.На пръв поглед случаят е неразрешим,но не всичко е такова,каквото изглежда.

Роулинг има тази невероятна способност да развива героите,докато историята се разгръща,засягайки тежки въпроси - стойността на красотата над всичко друго,нашата мания за слава,социалните слоеве,както и въпросите за равенството.Хареса ми и колко добре е отразена атмосферата в Лондон.Почти до последно не успях да позная кой е убиецът.

Признавам и на мен ми беше доста трудно да се откъсна от представата за Хари Потър.Може би това бе причината да си представям Корморан като малко по-излъскана версия на Хагрид (сигурно заради размерът и окосмяването :) )Радвам се,че реакцията ми не е плод на очакванията ми.Роулинг отново ми доказа как успява да превърне думите в магия.

"Забавен сюжет, ситуиран в свят на модели, рапъри, модни дизайнери, наркомани и незаконни връзки".
Таймс

"Рядко се случва частен детектив да изплува от нищото и светкавично да обсеби читателското въображение. Но ето че тук си имаме работа с такъв... Галбрейт не само пресъздава Лондонската атмосфера с възхитителен маниер, но и ни провокира с чара на един различен герой".
Дейли Мейл

"Сюжетът е поднесен стегнато и монолитно".
Гардиан

"Изключително свежо и забавно четиво".
Дейли Телеграф

"Увлекателна, майсторски изкована мистерия".
Мирър

"Приковаваща вниманието детективска история".
Блумбърг

"Духовито четиво с изненадващи обрати... "Зовът на кукувицата" е майсторски изпипан криминален роман".
Кливлънд Плейн Дилър

Няма коментари :

Публикуване на коментар