Общо показвания

петък, 11 април 2014 г.

Джули Бери-"Цялата истина в мен" / Julie Berry-"All the Truth That's in Me"

Издателство : Егмонт-България
Страници : 264


Една различна и оригинална книга,попила в себе си толкова силни емоции.Зашеметяваща и изпълнена с чувство на копнеж, болка, тъга, гняв, надежда и радост!

Все още изпитвам това изтръпване,след като съм прочела нещо страхотно и не ми се посяга към следваща книга.За 2014г. след Джоджо Мойс -"Момичето, което бях" ,това е фаворита ми за история,който може да те разплаче и да усетиш това физическо присвиване в стомахът си от чувствата,които те сварват неподготвен.
 Животът на Джудит протича спокойно в малкото селце Розуел Стейшън.Дните й са изпълнени с домакинска работа,момичешки любовни трепети към Лукас и малки тайни,споделяни с приятелката й.Това е един личен дневник посветен на момчето,което обича.Може би точно тези думи,които тя мислено изпраща и посвещава на него успяват да й помогнат да не изгуби разумът си и да оцелее.За една нощ животът й се преобръща,белязвайки я непоправимо.
Джудит става свидетелка на убийството на приятелката си Лоти и бива похитена от убиецът.След дългите две години,през които е смятана също за мъртва,една нощ тя изпълзява до бащината си къща.Всички кошмари през които е трябвало да премине остават заключени в нея-езикът й е отрязан и тя е осъдена да живее в мълчание.Когато имаш нужда да изкрещиш на целият свят за мъката си,да помолиш за разбиране и помощ,та дори и за малко любов се налага да таиш емоциите в душата си.Дори шансът да обясни писмено й е отнет-тя е неграмотна.Тя е момичето с много имена-Калинката,Червей...момичето без език.
Първият човек,от когото би трябвало да получи подкрепа е майка й,но тя й обръща гръб,вярвайки,че дъщеря й е наказана за свой грях.Тя дори я обвинява за смъртта на баща й,поболял се от мъка по изгубеното си момиченце.Срамувайки се от нея,тя й забранява да говори.Дори отказва да произнася името й,а се обръща към нея с "Ей ти".Опитите й да я скрие се провалят,но така или иначе никой в градчето не иска да погледне младото момиче.Всички се отдръпват от нея,изплашени от своето неразбиране.В консервативното им селце няма милост за различните и белязаните.
Много неща са различни.
Момчето,което обича скоро ще сключи брак с друга,а нейният романтичен копнеж към него е сърцераздирателен.Толкова нежност и любов !
Предишните й приятелки се страхуват от нея.
Самотата й тежи,но няма как да сподели с никого.Единствено думите,които мълви мислено към Лукас са нейното спасение.Тя чувства,че единствен той би могъл да я разбере,да почувства болката й.
Но нещата отново ще се променят за добро или за лошо.Към градчето им се отправят старите врагове с три кораба,решени да ги завладеят.
Нейният похитител е и единствения й спасител.Неговата самоличност е разкрита още в началото,но не и какво го е подтикнало да постъпи по този начин.Не сме сигурни защо е била взета, и не сме сигурни какво се е случило по време на пленничеството. Тези мистерии бавно и майсторски разкриват цялата история.Второстепенните герои също бяха прекрасни-цяла палитра от характери.Ярко доброто контрастираше на лошото.Джудит е е силен характер-добра,мила и със сърце на борец,тя успява да види светлина и в най-непрогледният мрак.
Джули Бери борави с думите умело,нарича нещата с истинските им имена.

"Бях детето,което ровеше в градината за червеи,за да ловиш риба,бях порасналото момиче,което копнееше да хване ръката ти,бях млада дама,отвлечена,с отрязан език и осакатена душа.Бях млада жена,прокълната и отхвърлена от всички.Жената,която гледаше как се отдалечаваш по своя път,с всяка своя крачка все по-далеч."

"От време на време се повява роман, чийто глас е толкова оригинален, че ти се иска четенето да продължи по-дълго, за да имаш още време да се насладиш на поетичната му проза. Това е такъв роман."
Kirkus

"Изпълнен с напрежение и въздействащ. Поетичният разказ на Бери ще привлече читателите, а постепенното разбулване на тайни ще ги държи в плен докрай."
Publishers Weekly

"Книгата е просто вълшебна – красива любовна история, разказана в свободна и пленяваща проза."
NY Journal of Books.

Няма коментари :

Публикуване на коментар