Общо показвания

четвъртък, 3 април 2014 г.

Джордж Р. Р. Мартин -"Игра на тронове" (Серия: "Песен за огън и лед"-Книга 1) / George R.R. Martin-"A Game of Thrones" (Series "A Song of Ice and Fire"-Book 1)


Издателство : Бард
Страници : 704

Искаше ми се да прочета страхотен фентъзи роман-
разтърсващ,приказен и неочакван.Исках класика.Исках нещо незабравимо,както когато попаднах на "Властелинът на пръстените" още преди да бъде филмиран и си беше изживяване.И така открих “Песен за огън и лед”.
Само бях чувала за серияла на HBO “Игра на тронове”,бях виждала снимки на книгите от поредицата (много дебели),и бях прочела някъде,че първите три тома печелят премията Ignotus за най-добър чуждестранен роман.А и всяка една по-нашумяла фентъзи книга се сравняваше с книгите на Дж.Р.Р.Мартин-мерило за най-доброто.
"Игра на тронове" като на шега не ме остави да заспя до малките часове.Несъзнателно се завивах на топло със завивките-от книгата лъхаше студ.
Книгата се оказа изключително интересна,въпреки,че на мен ми трябваха много страници,за да свикна с героите.Имената ми дойдоха прекалено много и на моменти се чудих "Този кой беше?" и ми трябваха няколко секунди за да си спомня.Но след като преполових книгата, всичко стана много по-лесно.
Това е приказка за едно кралство и жаждата за власт кой да го управлява.

На тронът в момента стои крал Робърт,но самият той сигурно не би могъл да се познае.От силен и смел войн,той се е превърнал в разплут,пиян и разгонен мъж,забравил думата чест.Неговата съпруга Церсей Ланистър умело успява да го контролира,дърпайки задкулисно конците,командвайки всички поданици,следвайки своите коварни интереси.
Въпреки бледата сянка,в която се е превърнал кралят,дори и той осъзнава,че не може да разчита на никого и е заобиколен само от предатели.
Затова добрите стари спомени го отвеждат в Зимен хребет,където той ще открие дългогодишният си приятел Едард Старк-Нед.Молбата му към него е да бъде Дясната му ръка,помагайки му в държавните дела.Робърт е закопнял за някой,който ще му бъде близък и няма да гони само собствените си интереси.
Историята се разказва от различни гледни точки.Всяка една глава е през погледа на различен герой и най-вече на самият Нед и децата му.Самият той ще съжалява горчиво за даденото обещание и заетият пост.Той е мъж на честта,силен и верен характер,чието място е сред семейството му и родната земя.Дворцовият живот ще му донесе само беди и разочарование.Дори и приятелството им бива оспорено,когато Ланистърови нашепват съветите си в ухото на кралят.

Джон Сняг е извънбрачният син на Старк,или както често се случва да го наричат-копелето.И понеже ми беше любимецът в книгата,ще разкажа първо за него.Въпреки всички обидни имена с които е наричан,става ясно,че той не е случайно дете,а плод на любов.Това е и причината да бъде и признат от Нед,който му позволява да израсне в дворецът.Момчето в с остър ум,бързо схватливо,развито за възрастта си.Въпреки нелеката си съдба,той изпитва огромна любов и привързаност към законните си братя и сестри.Но след промените,които принуждават баща му да напусне замъка,се налага и Сняг да потърси друг дом.Той решава да последва чичо си като Нощен страж на Валът .Илюзиите,че там се подвизават смели рицари с гордо потекло скоро са разбити.Оказва се,че новият му дом е населен от крадци,изнасилвачи ... общо казано утайката на обществото.Тяхната цел е да пазят кралството,дори и срещу живота си.Отказвайки се от съпруга и деца,нощните братя си стават най-близките на тази земя.Негов верен другар е вълчището Дух.Самият Сняг убеждава баща им,намирайки мъртво вълчище с  шестте си живи малки да ги задържат.И така всяко едно от децата се сдобива с вярна своя сянка.

Рикон най малкият в семейството,за който почти не се споменава.

Роб е най-голямото момче,който ще наследи тронът.Налага му се да поеме отговорността за семейството доста бързо и да започне да взима решения,замествайки баща им у дома.

Бран е средният син.Момче с весел и жизнерадостен характер.Катеренето е в кръвта му,докато не става свидетел на задкулисни интриги и не е бутнат от върхът на една кула.Останал сакат за цял живот,той тепърва трябва да преоткрие своето призвание.Неговото вълчище Лято му е голяма упора.Санса е по-голямата дъщеря.Тя мечтае за принцове,приказни балове,красиви вечеринки и скъпи рокли.Дори кръщава вълчището си Лейди.Доста вятърничаво момиче,което не може да прогледне реалността от своите приказни блянове за един прекрасен съвършен свят,дори и когато всичко около нея е осеяно с кръв и предателства.

Аря е малкото диваче в семейството.Честичко се случва да я бъркат с момче.Страстната кръв на войните тече във вените й и всички женски глупости са й чужди.Тя иска да се бие,да язди на свобода и да се сражава.
Другите герои са съпругата на Нед-Кейтлин,Денерис Таргариен,Тирион Ланистър и т.н.

На моменти книгата ми идваше прекалено...мъжка.Толкова много кръв,бой,оръжия,крепости и сражения.Но не можах да отлепя поглед от нея.Имаше някаква магия,която ще ме накара да продължа и с втората част.А и ми се искаше да разбера повече за тези мистични същества,с които започна книгата.За тях беше отделена първата глава и след това не се спомена за тях с обещание за по-нататъшно развитие.Логично предположих,че Джон Сняг пръв ще се сблъска с тях.
Надявам се филмът по HBO да бъде 1 сезон = на 1 книга,защото имам намерението да го изгледам.Много ми е интересно да видя героите ми от плът и кръв.

Няма коментари :

Публикуване на коментар