Общо показвания

неделя, 23 март 2014 г.

Томас Харис-"Ханибал Лектър: Зараждането на злото" / Thomas Harris-"Hannibal Rising"

Издателство : Colibri
Страници: 274

Ето,че и аз успях да се вредя за книгата,след възникналата любов между нея и котката ми.То си беше едно одушване,едно опознаване :)
С книгите на Томас Харис се запознах преди много години.Първо прочетох "Червения дракон",след него "Мълчанието на агнетата" и накрая "Ханибал".
Доктор Лектър е ...брилянтен.Той е лошият,убиецът,чудовището.Но аз изпитвам истинско възхищение на интелекта и възпитането му.Той е изключително сложна личност.Люшках се между ненавистта си от убиеца и признание пред чарът и магнетизма му.Дори,когато решава да сготви негов познат,той съумява да си го хапне с хубаво вино и музика.Художник,любител на хубавите книги,изтънчен джентълмен,кавалер,ценител на изкуството ... и убиец.Ето това смразява кръвта.
В първата екранизация (а аз съм изгледала всичките), филмовият състав е неустоим-Anthony Hopkins,Edward Norton и Ralph Fiennes.И тримата са невероятни актьори.Точно след прочитането на "Ханибал Лектър: Зараждането на злото",вечерта случайно даваха "Червения дракон".Ама че съвпадение.
Последната книга ни води в началото. Читателите най-сетне ще проследят развитието на злото у него от самото начало.И макар,че в този последен филм главният герой да е изигран от по-млад актьор,в моето съзнание той винаги ще си остане сър Хопкинс.Все пак в "Мълчанието на агнетата"той получава „Оскар” за главна мъжка роля."Беше вторият ден на операцията "Барбароса"-светкавичния поход на Хитлер през Източна Европа към Русия."
Ханибал живее с родителите си и по-малката си сестра Миша в семейният замък.Семейството му е много заможно,с аристократично потекло.Малкият Лектър е умно,будно и начетено дете.Бащата се наема със задачата той да получи много добро образование.Но войната ги принуждава да напуснат домът си,за да се скрият в горската хижа.Не след дълго малкото момче ще загуби всичко-семейството,домът и сърцето си.Съдбата ще го срещне с чичо му,който ще го вземе под крилото си.Студ ще скове чувствата му и той няма да намери покой,докато не отмъсти за всичко отнето,прогонвайки кошмарите.


"Тръпките, ужасът, лукавата ерудираност и бляскав стил превръщат това произведение в нещо толкова повече от роман за сериен убиец... Авторът достига в заключението невиждано готическо величие. Как не могат всички бестселъри да дават толкова много!".
Гардиан

"Това е най-добре написаният трилър и той години наред ще доминира на пазара с остроумието, ерудицията и финеса на превърналия се в нарицателно доктор Лектър. Той не е просто злодей от световна класа, а литературно събуждане на духовете на Гьоте и Гогол. Честна дума!".
Таймс

"Читателите, очаквали появата на Ханибал, питат единствено дали е на нивото на "Червения дракон" и "Мълчанието на агнетата". За мен е удоволствие да дам отрицателен отговор. Много по-добър е!".
Стивън КингНяма коментари :

Публикуване на коментар