Общо показвания

понеделник, 10 март 2014 г.

Кадер Абдола-"Къщата на джамията" / Kader Abdolah -"The House of the Mosque "


Издателство : Жанет-45
Страници : 432

Тези дни се запознах с нов автор-Кадер Абдола. Няколко пъти "Къщата на джамията" привлича погледа ми,но това,което ме възпираше да започна да я чета е недостатъчната информация на задната корица.Там е отпечатана малка част от романа,от която по-никакъв начин не се разбира какъв е сюжета.Затова реших да проверя какво се пише за нея в блоговете.Оказа се,че книгата е известна,а ревютата противоположни и индивидуални.Успяха да предизвикат любопитството ми.

Книголандия
Аз чета
Четецът

Историята се развива в Иран.Основните герои са трима братовчеди:Ага Джан-търговецът,който ръководи градския пазар,Алсаберу-имамът на къщата и духовен водач на джамията,и Ага ходжа-моаззен и воез на джамията.Те живеят в къщата на джамията с техните съпруги и деца.Това е семейство,което се е сраснало със своите традиции.Техният живот се подчинява на ритъм,който е непознат за мен.Отдадени на религията си,ежедневието им е тясно свързано с ритуали,вярвания и закони.В тази страна си има "тертип" от това как се посрещат гости до това как се дава ръката на момиче от къщата за женене.Всяка промяна на установения ред е заплаха,която хвърля сянка в душите им.


"Страхуват се от всичко:от радиото,от телевизията,музиката,киното,театъра,от радостта,от други жени и от други мъже."Книгата  е изпълнена с  много крайности.Не спирах да се изумявам на фанатичната отдаденост на тези хора.Във времена на война майка предава сина си,деца се отричат от родителите си,а безброй хора дават живота си за своя бог.С молитва на уста доброволно стават жертви на кауза,в която и те самите не знаят до какво ще доведе.Ага Джан остава главно действащо лице докрая.Симпатизирах му с това,че той бе като една сигурна сила,при която всеки можеше да се подслони в момент на нужда.Колкото и да се пръскаше семейството,рано или късно всеки намираше пътя към дома за да се подслони за момент под крилото му.Най-тъжно ми ставаше в моментите,в които самият той имаше нужда от закрила а нямаше от кого да почерпи мила дума.С наивноста и объркването на дете се питаше кой е този бог , който озлобява хората.От столетия семейството му е живяло в тази къща и се е грижело за джамията,а сега,когато е негов ред,той вярва,че неговият бог е милостив и опрощаващ.Но как,когато в негово име той трябва да жертва толкова много неща,включително и сина си !
Не очаквах книгата да ми хареса толкова много.Не бях настроена за исторически роман,но тя се оказа много повече от това. Това не е от типа книги,които искаш да погълнеш за да разбереш по-бързо края.
"Разказът за Къщата на джамията е далеч от своя край,но той прилича на истинския живот:все някога трябва да се сбогуваме с него.Има едно изречение,което непрестанно се повтаря в края на старите персийски истории:"Нашият разказ завърши,но гарванът още не е стигнал до гнездото си."

Самият Кадер Абдола казва :


Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство, за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот. Видяното ще ви просветли. В „Къщата на джамията“ съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга – не като религиозно указание – е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям.“Кадер Абдола

Няма коментари :

Публикуване на коментар