Общо показвания

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Джон Грийн- "Хартиени градове" / John Green - "Paper Towns"

"Хартиени градове" е третата книга,към която посягам на Джон Грийн.Тя е и втората написана след "Къде си,Аляска" и я усетих като нейно продължение.Но вместо приликата между Куентин Якобсен и Майлс Халтър да ме разочарова,аз го почувствах като среща със стар приятел.В случаят книгата трябваше да се казва "Къде си,Марго".Младият Кю тръгва на едно пътешествие за съзряването му,което ще му помогне да преоткрие себе си и заобикалящият го свят.Колкото и да си приличаха двете книги,толкова и бяха различни.Прочетох я за един ден,неспособна да я оставя на една страна-все едно беше залепнала за ръцете ми.Това,което ме докосна бяха разсъжденията на Кю как всеки един от нас е като замъглен прозорец.Гледайки навън пречупваш представата си за другите хора и поглеждайки те към теб ефектът е същият.Марго бе готина,различна,нелогична,дива.Момиче,което няма как да затвориш в рамка,в собствените си представи,клишета или още по-лошо,да я моделираш според твоите очаквания.Тя е като струна,която докоснала те веднъж трудно ще забравиш.Преобръща светът ти,оставяйки трошички към верният отговор и безброй часове да решиш имаш ли кураж да ги последваш.Колко силно би искал да спасиш хартиеното момиче от скъсването на последната струна...
Книгата си заслужава.Тя не може да се преразкаже лесно.Трябва да се преживее.

Куентин Якобсен е влюбен тайно в красивата и импулсивна Марго Рот Шпигелман от цяла вечност. Тя винаги е била загадка за него – никой друг не е толкова смел и решителен, нито толкова далечен и недостъпен. Когато една нощ Марго нахлува (буквално) в живота му през прозореца, облечена като нинджа и го призовава да я последва в хитро замислено отмъщение, той тръгва без колебание.
След тази луда нощ Кю пристига в училище, за да установи, че Марго е изчезнала, оставяйки след себе си тайнствени следи. Момчето е объркано – за него ли са те? Трябва ли да се впусне слепешката в търсене? Кю и този път не се колебае. И внезапно се оказва във вихъра на вълнуващо приключение – нещо между пътепис, детективска и любовна история. А с разкриването на всяка следваща следа открива, че момичето, в което е влюбен, не съществува.
Няма коментари :

Публикуване на коментар