Общо показвания

събота, 14 септември 2013 г.

Вероника Рот- "Дивергенти"(Книга 1) / Veronica Roth-"Divergent" (Book 1)

Понякога е нужно да прочетеш няколко глави от някоя книга,за да ти хареса и да привлече вниманието ти.Е тази НЕ беше от тях.Още първите няколко изречения приковаха любопитството ми и ме накараха да си приготвя задължителната чаша горещо кафе предвусвайки часовете четене.Не усетих как мина времето между страниците.Имаше от всичко по много-екшън,любов,приятелства и разбира се един съвсем нов свят за преоткриване.


Доста по различен и интригуващ,той е разделен на касти:Аскети, Безстрашни, Ерудити,   Миротворци и Прями (Abnegation, Dauntless, Erudite, Amity, Candor).

МИРОТВОРЦИ

Най-висшата добродетел за тази каста е мирът. Представителите й ценят междуличностните връзки и се фокусират върху това как хората взаимодействат на индивидуално и личностно ниво. Миротворците отговарят и поддържат селското стопанство в обществото. Субстанцията, която репрезентира кастата им по време на Изборната церемония, е пръстта. Последователите й носят облекло в червен и жълт цвят. Те са единствената каста, която се фокусира върху музиката и изкуството; изглеждат мили, любящи и свободни. Техните деца играят задружно и пеят песни. Като цяло са дружелюбни и приветливи и ги възприемат най-вече като артисти. Въпреки това именно кастата на Миротворците излъчва най-изтъкнатите съветници на Чикаго.

ПРЯМИ

Прямите взимат на сериозно въпросите за честност и лъжа. Някои биха ги описали като честни до болка – понякога дори до толкова, че са в състояние да засегнат околните. Истинският член на кастата на Прямите по-скоро би обидил някого, отколкото да се принизи да излъже. И обратното – представител на Прямите би предпочел да бъде обиден вместо да го заблудят. Прямите разглеждат цялата и неподправена истина като пределно съвършенство. Субстанцията им по време на Изборната церемония е стъкло. Те носят чернобели дрехи, защото виждат истината само в черно и бяло. През годините от кастата на Прямите са излъчени много достойни хора и лидери в областта на закона и реда. Те са много откровени и биха споделили честно и без такт как се чувстват по всеки един въпрос.

БЕЗСТРАШНИ

Безстрашните е кастата, която се фокусира върху смелостта и превъзмогването на страховете чрез изправянето пред психологически и физически предизвикателства. Членовете й живеят в „Дупката”, подземна пещера, която обитават със семействата си. Устроени в неравните каменни стени, се откриват места за храна, облекло и занимания за свободното време. Свързват ги тесни коридори и стъпала, издялани от камък. Липсват парапети или други обезопасителни средства, които да стоят между движещия се по тях и бездната отстрани, в която може да намери смъртта си. По време на Изборната церемония субстанцията на Безстрашните представлява горещи въглeни. Представителите на кастата се обличат в черни дрехи, телата им са покрити с татуировки и пиърсинги.

ЕРУДИТИ

Ерудите ценят преди всички знанието и интелигентността. Те се отличават със синьото си облекло, надменното си отношение и пренебрежението си към невежеството. Представителите на тази каста се отнасят снизходително към останалите хора, особено към Аскетите, с които ги свързва (или по-скоро разделя) свирепо и дългогодишно съперничество. Това, което не се отдава на членовете на кастата, е да правят разлика между определението за „ерудит” и за „интелигентен”. Ерудит е дума, която е с латински корен, и означава „учен, в търсене на знание”. Докато „интелигентен” е от гръцки произход и определя човек, който притежава разбиране за света около себе си. Например, човек може да не е интелигентен и въпреки това ерудит, в преследване на знания или по-добро разбиране на света. Именно на тези контрастни разлики Ерудитите дължат репутацията си на жестоки и себични хора.

АСКЕТИ

Основната добродетел за Аскетите е безкористността. Тяхна задача е да се грижат за всички останали. Те се обличат консервативно и обикновено, в сиви дрехи, за да могат да се слеят с фона, никога не изпъкват. Не се поглеждат в огледало, освен веднъж на три месеца, когато настъпи време косата им да бъде подкъсена. Те са готови винаги на саможертва в името на добруването на някой друг и въпреки това са най-мразената каста. Представителите на другите касти честно ги наричат „Дървените”, пренебрежително название, което обясняват с обикновения им и скучен изглед. Аскетите са известни и с това, че се хранят с простичка храна като пиле, грах и хляб. Именно в тази каста не празнуват рожденните дни. Членовете й смятат този жест за непрактичен, тъй като времето им трябва да бъде отдадено на служенето на другите. През Изборната церемония субстанцията на Аскетите е сив камък.

 Героите търпят постоянно развитие.Ставаме свидетели на драстични обрати и изненадващи открития.Завършвайки първата книга няма как да устоиш на желанието да посегнеш към втората.

В свят, в който предаността се определя от кръвните съюзи, изборът на каста решава целия живот. Кастите се превръщат в семейство. Това е редът в обществото, наложен след  края на кървава война, опустошила цялата земя. Всяка каста представлява конкретна добродетел – Аскети (безкористност), Прями (честност), Безстрашни (смелост), Миротворци (разбирателство) и Ерудити (интелигентност). На 16 всеки млад човек трябва да избере към коя каста да се присъедини и да й посвети живота си. За Беатрис Прайър решението е между това да остане със семейството си или да бъде тази, която наистина е... не може да има и двете. И така тя прави избор, който шокира всички, включително нея самата.
По време на изключително съревнователната инициация, която последва, Беатрис се преименува на Трис и се мъчи да определи кои наистина са нейните приятели. Както и къде точно в живота, който сама си е избрала, да постави романтичното увлечение с понякога очарователно, друг път вбесяващо момче. Но Трис има една тайна, която пази от всички, защото е предупредена, че разкриването й е равнозначно на смърт. Свидетел на нарастващия конфликт, който заплашва да разцепи привидно перфектното общество, в което живее, Трис научава, че тайната й може да й помогне да спаси тези, които обича... или да я унищожи.

 Вероника Рот е само на 23 години, но вече може да се похвали със световен успех, благодарение на дебютния си роман „Дивергенти”. Родена в предградията на Чикаго, тя завършва творческо писане в университета „Нортуестърн”. Всъщност именно докато още учи, Вероника предпочита да работи над историята, която по-късно ще се превърне в „Дивергенти”, вместо да се занимава с домашните си. Понастоящем е писател на пълно работно време. Обича да готви, интересува се от психология, биология, теология, мода, съвременно изкуство и поезия освен всичко друго.
„Запомнящо се, неочаквано пътешествие, от което е почти непосилно да се откъснеш.”
— Publishers Weekly

„Ще стоите будни цяла нощ с „Дивергенти” – роман, който ще ви развълнува и накара да се замислите.”
— Bookpage
Няма коментари :

Публикуване на коментар